У Шевченківському гаю реставрують 8 експонатів.

 

У львівському Музеї народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького, відомому як «Шевченківський гай», триває реставрація восьми об’єктів. Про це повідомляє UA: Львів.

 

Як повідомив директор музею Роман Назаровець, вже оновили возівню, комору, хлів та одну із церков – на храмі перестелили увесь ґонт. Ще два експонати розпочинають реставрувати – дахи вручну перестелять очеретом та соломою.


 

Щоби навчитися працювати з очеретом, реставратори їздили в експедицію в регіони, де такі традиції ще збереглися. До кінця року у Гаю реставруватимуть ще вітряк та дзвін.

 

«Хату з Орявчика ми робимо житньою соломою, хату з Оглядова – очеретом, а церкву – ґонтом. Ми стараємося зберігати ці об’єкти і зберігати найстаріші технології, щоб вони не пропадали. Цього року з міського бюджету виділили 500 тис. грн на реставрацію Стоянівської церкви. В музеї, в середньому, десь до мільйона витрачається на інші об’єкти», – каже Роман Назаровець. 

 

Додамо, у Шевченківському гаю будують інформаційно-освітній центр та готують проектно-кошторисну документацію на створення нового адміністративного корпусу. Також тут мають облаштувати зону для паркування автомобілів.

05.07.2019