Швейцарія заблокувала 60 млн франків у справі про розкрадання коштів «Нафтогазу».

До розкрадань, ймовірно, причетний екс-голова «Нафтогазу» Євген Бакулін.

 

                          Євген Бакулін

 

У Швейцарії виявили частину коштів, які, ймовірно, були незаконно виведені з України колишнім керівництвом енергетичної компанії «Нафтогаз». Федеральна прокуратура в Берні повідомила у відповідь на запит телерадіокомпанії Deutsche Welle, що відомство розслідує справу про відмивання грошей у зв'язку з можливою розтратою коштів української держкомпанії. «У рамках кримінальної справи на даний момент заблоковано активи на суму близько 60 мільйонів франків (приблизно 61 мільйон доларів)», – повідомили у прокуратурі.

 

Йдеться про гроші на рахунках офшорної компанії з Британських Вірґінських Островів, яку Генеральна прокуратура України вважає підконтрольною народному депутату Євгену Бакуліну. Навесні 2018 року депутат був оголошений в розшук після того, як з подачі прокуратури з нього було знято недоторканність. Бакуліна підозрюють у розтраті майна «Нафтогазу», який він очолював з 2010-го до 2014 року. Йдеться про закупівлю в 2011 році двох так званих «вишок Бойка» – бурових установок для видобутку нафти з морського дна. Так їх охрестили журналісти-розслідувачі, вказуючи на ключову роль в афері чинного на той момент міністра енергетики Юрія Бойка.

 

Слідство вважає, що за вишки переплачено близько 400 мільйонів доларів. Ці гроші були виведені за межі України через офшори. Вишки були встановлені на чорноморському шельфі поблизу узбережжя Криму і після анексії півострова Росією зникли в невідомому напрямку.

 

До втечі з країни екс-голова «Нафтогазу» був членом фракції «Опозиційного блоку», яку очолював все той же Бойко. Саме за сприяння екс-міністра, як вважали оглядачі, Бакулін свого часу очолив «Нафтогаз».

 

Як свідчать документи з судового реєстру Швейцарії, наявні в розпорядженні DW, частина заблокованих коштів перебуває на рахунках компанії з Британських Вірґінських Островів, бенефіціарами якої є діти Євгена Бакуліна.

02.07.2019