Посол підтвердив, що звільнення моряків входило до умов повернення РФ у ПАРЄ.

 

Постійний представник України при ПАРЄ Дмитро Кулеба підтверджує, що звільнення моряків входило до умов повернення російської делеґації у ПАРЄ. Зі слів дипломата, ця домовленість не справдилася: Росія не пристала навіть на ці умови.

 

Про це пан Кулеба написав на своїй сторінці у Facebook.

 

 

"Тема моряків в ПАРЄ лунала разом з іншими вимогами до Росії – візит комісара РЄ з прав людини до Криму та сплата боргу до бюджету РЄ. Але жодних пакетних домовленостей на рівні Ради Європи так і не було досягнуто, тому що росіяни зрозуміли, що їх повернуть до Асамблеї і без виконання вимог. Жодна з вимог так і не була виконана, тому що логіка росіян проста – навіщо щось давати, якщо можна все отримати просто так?" – розтлумачив посол.

 

Пан Дмитро запевняє, що позиція української дипломатії була послідовною. "Україна в Раді Європи наполягала, що звільнення моряків – це питання Міжнародного морського трибуналу, а РЄ має зосередитися на звільненні українських політв’язнів у Росії. Тому ми і не виходили з того, що ПАРЄ має стати майданчиком, завдяки якому звільнять моряків", – зазначив він.

 

Зі слів Кулеби, дві події збіглися в часі випадково – сесія ПАРЄ і завершення граничного терміну для звільнення моряків згідно з рішенням Морського трибуналу.

 

"Російська нота з’явилася 25 червня, тому що це був кінцевий термін звітування про виконання наказу Міжнародного морського трибуналу, а не тому, що в цей тиждень якраз тривала сесія ПАРЄ. 26 червня, на момент ухвалення рішення про оскарження повноважень російської делегації в ПАРЄ, ані російська нота, ані українська відповідь на неї не були відомі в Асамблеї і не впливали на позитивний для Росії результат голосування", – розтлумачив Кулеба.

 

01.07.2019