Майже нічого особистого

Кажуть, коли незрозуміло, про що йде мова, то насправді йдеться про гроші. Переважно так воно і є, але іноді дідько ховається у глибших нетрях. Огляд подій тижня в Україні

 

Емоції тижня

 

 

Двічі протягом останніх днів президент України дозволив собі вийти у телеефір з резонансними заявами. Якщо в Порошенка такі появи на публіці супроводжувалися слабо відрежисованим пафосом, то у Зеленського вигулькнули елементи якісної істерики.

 

На тлі повернення у Парламентську асамблею ради Європи російської делегації, що було традиційно розцінено як «зрада» і «все пропало», Володимир Олександрович перейнявся епістолярною дуеллю вітчизняного і російського МЗС. Сусіди виявили притаманну виключно громадянам РФ великодушність і пообіцяли повернути наших полонених моряків, але за умови, що хлопці відбуватимуть покарання в українській тюрмі за порушення територіальних вод Федерації. Відомство Клімкіна від ширини російської душі трохи забуло про етикет і написало за поребрик адекватну відповідь. Це і було сприйнято Зеленським як самоуправство і викликало в президента сплеск негативу.

 

Вдруге хвилюватися гаранта змусив сам Віктор Медведчук. Занадто самостійний кум Путіна привіз чотирьох полонених з окупованих територій. Звільнені бранці мають каламутне минуле, але головне, що і цей факт вивів Зеленського з рівноваги.

 

З виступів президента стало очевидним, що він хоче, аби будь-яка мінімально важлива подія в країні проходила якщо не безпосередньо через його руки, то через канцелярію. Гарант Конституції міцно ввійшов в образ серіального Голобородька і виходити не збирається.

 

 

Обшуки тижня

 

 

Не особливо активне в недалекому минулому Державне бюро розслідувань вирішило показати, що в нашій хаті з’явився ще один «господар». Поки офіційні антикорупціонери стишили перегавкування між собою, команда Труби зайнялася Міністерством оборони і причетними до того відомства особами. В ДБР угледіли завищені ціни при закупівлі майна для Збройних сил і провели близько сорока обшуків всюди, де вважали за потрібне.

 

"Ми розглядаємо версію, що до злочинної групи, яка організувала цю протиправну діяльність, могли входити один із керівників Міноборони України, керівництво департаментів та управлінь Міноборони. Ці особи діяли у групі з іншими службовими особами суб'єктів приватного права і з дослідницькими закладами. Вони попередньо знали, що це речове майно не відповідає технічним вимогам, проте своїми діями вони допустили до постачання та прийняття до ЗСУ непридатних для військовослужбовців речей", – заявив директор ДБР Роман Труба – і закралася підозра, що кавалерійські атаки на службові кабінети і приватні помешкання стануть традицією. Який профіт з того буде і чи буде взагалі, не знає, мабуть, і сам український аналог Едгара Гувера.

 

 

Перейменування тижня

 

 

Спускання декомунізації на гальмах почалося з Харкова, де повернули до експлуатації назву вулиці Жукова. Метастази процесу плавно переповзли в Київ, де проспекти Бандери і Шухевича знову стали Московським і Ватутіна. Стало це можливим завдяки рішенню одіозного окружного суду, і цей вердикт міський голова столиці Віталій Кличко оскаржуватиме.

 

Поки що подібні судові вироки нагадують пробні кулі: з’їсть народонаселення вибрик Феміди – то можна продовжувати реанімувати хоч таблички з прізвищами маніяків-маршалів, хоч кам’яних і металевих Іллічів. Якщо ж куля не пройде і підніметься ґвалт, то, крім судів, є ще достатньо важелів, аби зворохобити ситуацію. Знайти кілька десятків втомлених Україною ностальгуючих маразматиків – найпростіший варіант.

 

 

Екстрадиція тижня

 

 

Багаторічне безвиїзне перебування Дмитра Фірташа у Відні може закінчитися для нього дуже проблемно. Австрійський суд довго комизився на предмет видачі українського олігарха американським правоохоронцям, але таки вирішив, що хай Дмитро Васильович буде головним болем людям із берегів Гудзону, бо на берегах Дунаю він вже порядно засидівся.

 

За корупційні діяння Фірташ може сісти до заокеанської в’язниці на 80 років, але якщо укладе угоду зі слідством, то термін буде не таким страшним.

 

Якщо уродженець Тернопілля піде на співпрацю з американцями, то вигулькне багато компромату на Фірташевих колег по цеху, а наслідки цього спрогнозувати неможливо. Охочі до переділу ринку в Україні вже зайняли низький старт.

 

01.07.2019