ОБСЄ офіційно підтвердила відведення сил під Станицею.

 

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ заявила про завершення розведення сил і засобів на ділянці в районі Станиці Луганської.

 

 

Про це йдеться в оперативному звіті СММ ОБСЄ.

 

Зокрема, як заявили в ОБСЄ, ”отримано повідомлення про завершення розведення сил і засобів на ділянці в районі Станиці Луганської”.

 

Зазначається, що СММ 26 червня зафіксувала, що процес розведення сил і засобів розпочався, коли особовий склад Збройних сил України та члени збройних формувань залишали їхні крайні передові позиції разом з озброєнням та виходили за межі ділянки розведення.

 

“Надалі упродовж кількох днів, згідно з спостереженнями місії, Збройні сили України та збройні формування залишили інші позиції на ділянці розведення. Спостерігачі також зауважили, що в межах ділянки розведення Збройні сили України почали проводити роботи з демонтажу передових фортифікаційних споруд та розмінування, а члени збройних формувань проводили роботи з демонтажу укриття, а також прибрали кілька бетонних блоків на ділянці розведення та почали облаштовувати нову контрольно-пропускну інфраструктуру за межами ділянки розведення”, – йдеться у звіті.

 

29 червня місія ОБСЄ отримала ноту від Міністерства закордонних справ України, у якій повідомляється про те, що розведення сил і засобів Збройними силами України на узгодженій ділянці розведення в районі Станиці Луганської завершено.

 

30 червня місія отримала лист від збройних формувань із непідконтрольних урядові районів Луганської області, у якому повідомляється про те, що вони завершили розведення сил і засобів на узгодженій ділянці розведення в районі Станиці Луганської.

 

“Наразі на ділянці розведення спостерігається спокійна та стабільна ситуація”, – заявили в місії ОБСЄ, додавши, що і надалі активно спостерігатимуть за ситуацією.

 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що розведення сил і засобів у районі Станиці Луганської – це перший крок до встановлення миру.

 

"Мені здається, це перший крок до сталого припинення вогню по всій лінії розмежування, який відбувся завдяки розблокуванню "мінського процесу". Я розумію, що тільки час і конкретні кроки зможуть підтвердити всім, що сторони виконують свої зобов’язання. Я не хочу обіцяти, що завтра буде мир, але з’явилася крихка надія на початок завершення гарячої фази війни", – сказава Зеленський у своєму відеозверненні на Facebook.

 

Володимир Зеленський також закликав громадян не піддаватися на провокації, не панікувати й дати військовикам і дипломатам виконувати їхню складну роботу.

 

"Давайте зберігати спокій. Ніякої «зради» немає. Перемоги, на жаль, поки що теж немає. Але це, на мою думку, перший наш невеличкий успіх. Вітаю", – заявив Президент.

 

01.07.2019