«Північному потоку-2» доведеться зробити великий гак навколо Данії.

 Копенгаген не допустив газпромівський газогін у свої територіальні води.

 

                                Маттіас Варніґ

 

Компанія-оператор газогону Nord Stream 2 AG відкликала свою заявку на прокладання трубопроводу «Північний потік-2» через територіальні води Данії. Повідомлення про це в п'ятницю, 28 червня, поширила прес-служба компанії.

 

«Ми вважаємо себе зобов’язаними зробити такий крок, оскільки за два роки, що минули після подачі заявки, уряд Данії не продемонстрував жодних ознак наближення до ухвалення рішення», – заявив генеральний директор Nord Stream 2 AG Маттіас Варніґ (Matthias Warnig), чиї слова цитує видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Основний маршрут газогону, згідно з попереднім планом, мав би пройти південніше острова Борнгольм, який належить Данії. Оскільки цей варіант вже остаточно відпав, то? як вказується в повідомленні Nord Stream 2 AG, у компанії є ще два альтернативні маршрути. Один із них передбачає прокладання труби на північний захід від острова, інший – на південний схід. Таким чином ці додаткові гаки будуть прокладені через міжнародні води і, на переконання  Nord Stream 2 AG, не потребуватимуть отримання дозволу від данського уряду.

 

Проте Енергетична аґенція Данії має іншу думку. Вона заявила, що взяла до відома рішення Nord Stream 2 AG, але опрацьовує і дві альтернативні заявки. Як зазначили в данському енергетичному відомстві, ці два маршрути також можуть бути заблоковані, якщо виявиться, що вони створюють проблему для екології або евентуальні обмеження для судноплавства.

 

Попередньо планувалося, що «Північний потік-2» буде цілковито завершено й введено в експлуатацію до кінця 2019 року. Проте через проблеми з узгодженням данської ділянки шляху виконати роботи до вказаного терміну не вдасться.

29.06.2019