Медведчук привіз до Києва чотирьох звільнених бранців із Донбасу.

 

Четверо українських полонених, звільнених контрольованими Росією бойовиками за домовленістю із головою політради партії "За життя" Віктором Медведчуком, у п'ятницю прибули до Києва.

 

Прибуття українців до Міжнародного аеропорту "Київ" ім. Сікорського (Жуляни) транслював телеканал "112-Україна", контрольований Медведчуком.

 

 

Заручники прибули до України з Мінська, куди їх спровадили із російського Ростова-на-Дону. В аеропорту їх зустріли родичі.

 

Дмитро Великий потрапив у полон 11 вересня 2016 року. Його засудили до 15 років позбавлення волі нібито за тероризм.

 

Якова Веремейчика бойовики взяли в полон 25 травня 2018 року; щодо нього бойовики порушили кілька карних справ.

 

Третій звільнений – військовик Максим Горяїнов, старшина 53-ї ОМБр. Його взяли в полон 25 травня 2019 року і вже встигли провести суд, який призначив бійцеві 15 років позбавлення волі.

 

Горяїнов – один із восьми бійців, яких 22 травня бойовики взяли в полон у районі Новотроїцького. Бійці разом зі старшиною, рухаючись на вантажівці, помилково відхилилися від визначеного маршруту та потрапили на тимчасово окуповану територію, де їх і затримали сепаратистські формування. 

 

Звільненили з полону також і Едуарда Міхєєва. Його взяли в полон 16 жовтня 2017 року, засудили нібито за держзраду і дали 12 років позбавлення волі. 

 

Максим Горяїнов розповів, що не очікував швидкого звільнення. Чоловік планує якнайшвидше поїхати додому до Нікополя.

 

"Учора сказали збиратися – і все", – розповів Горяїнов.

 

 

Максим розповів про обставини потрапляння в полон: "Сказали виходити з машини. Ми рано дуже виїхали і спали всі, а водій каже, що за знаками їхав. Ми нічого не чули, ні пострілів... Він каже, за знаками їхав", – розповів Горяїнов.

 

Пан Максим не зміг розповісти про долю інших військовиків – каже, їх утримували у різних камерах, спілкуватися не дозволяли.

 

Розповідати про те, як його допитували та чи застосовували якісь тортури, Горяїнов відмовився.

 

Один зі звільнених, Дмитро Великий, перебуває в Україні під слідством як дезертир. Речник СБУ Олена Гітлянська підтвердила журналістам у Жулянах, що Великий перебував у розшуку.

 

"Звичайно, є така людина, яка, відповідно, на підставі рішення суду була оголошена в розшук", – сказала Гітлянська, згідно з повдіомленням УНІАН.

 

Речниця СБУ уточнила, що цю інформацію офіційно публікувало Міністерство внутрішніх прав України.

 

"Звичайно, ми повідомили військовій прокуратурі, слідчі будуть здійснювати всі необхідні заходи, але щодо запобіжного заходу, щодо подальших дій буде вирішувати слідчий військової прокуратури", – заявила Гітлянська.

 

Також її запитали, чи будуть проводитися фільтраційні заходи щодо перевірки звільнених українців на предмет співпраці з бойовиками. "У нас є звичайна процедура перевірки, яку ми здійснюємо щодо всіх звільнених: перевіряємо, оскільки ми розуміємо, що люди перебували під тиском, їх могли схилити до співробітництва [з бойовиками]. Але ви знаєте, що у нас, згідно з Кримінальним кодексом, якщо людина добровільно повідомить про те, що її схилили недобровільно, вона буде звільнена від кримінальної відповідальності", – заявила Гітлянська.

 

"Тому якщо у хлопців так, не дай, Боже, сталося, є можливість зараз про це заявити – й щодо них не буде жодних кримінальних переслідувань", – запевнила речниця СБУ.

 

Вона повідомила, що звільненим заручникам завжди пропонують пройти реабілітацію.

 

При цім речниця СБУ уточнила, що Великий з трьома іншими звільненими українцями поїде в клініку для обстеження.

 

Водночас вона зазначила, що Служба безпеки України не веде справу Великого, тому не має підстав вручати йому підозру. "Але слідчі в курсі, і я думаю, що вони будуть діяти виключно в межах українського законодавства", – повідомила вона.

 

28.06.2019