Перші "Герої" від Зеленського: троє ліквідаторів трагедії на ЧАЕС і солдат АТО.

 

Президент України Володимир Зеленський присвоїв звання "Герой України" з врученням ордена "Золота зірка" ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС Олексію Ананенку, Валерію Беспалову та Борису Баранову (посмертно).

 

Указ №468/2019 від 27 червня оприлюднено на сайті голови держави.

 

Згідно з документом, старший інженер-механік реакторного цеху державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС" (в 1983–1989 роках) Ананенко, старший інженер турбінного цеху ЧАЕС (в 1986 році) Беспалов і начальник зміни цього підприємства (в 1976–2005 роках) Баранов (посмертно) удостоєні найвищої державної нагороди за героїзм і самовіддані дії, виявлені під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, що сталася 26 квітня 1986 року.

 

Як зазначає прес-служба Президента, всі троє, ризикуючи життям, запобігли можливому другому вибуху на ЧАЕС. Вони спустилися в басейн-барботер під зруйнованим реактором і відкрили запірні клапани, щоби звільнити його від води. Завдяки цьому вдалося уникнути контакту розплавленого ядерного матеріалу з водою, внаслідок якого з високою ймовірністю міг статися повторний вибух.

 

Також Президент України Володимир Зеленський присвоїв звання "Герой України" з врученням ордена "Золота зірка" старшому солдату Андрію Волосу (посмертно).

 

Андрія Волоса удостоєно високої нагороди за особисту мужність і героїзм, проявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

 

Протягом 2015–2017 років Волос він виконував бойові завдання в зоні проведення Антитерористичної операції, а в 2018-му – в зоні Операції об'єднаних сил на території Донецької та Луганської областей. 28 червня 2018 року поблизу населеного пункту Південне (Донецька обл.) старший солдат разом із товаришами зі служби намагався евакуювати пораненого офіцера. Під час евакуації Волос дістав поранення внаслідок снайперського пострілу і дорогою до госпіталя помер.

 

Указом №469/2019 Президент удостоїв державних нагород військовослужбовців, які виявили особисту мужність і самовіддано захищали Україну. Так, орденами "За мужність" II і III ступенів, медалями "За військову службу Україні" та "Захиснику Вітчизни" нагороджено 40 бійців, 11 із них – посмертно.

 

28.06.2019