Штаб ООС чекає, що Приазов'я вдасться демілітаризувати після Станиці.

 

Якщо розведення сил біля Станиці Луганської завершиться успішно, то сторони мають виконувати наступні пункти "мінських домовленостей", зокрема на непідконтрольній ділянці українсько-російського кордону розмістити цілодобові пости ОБСЄ.

 

Про це заявив заступник командувача Об’єднаних сил Богдан Бондар під час спілкування з журналістами біля КПВВ "Станиця Луганська", передає Громадське.

 

З його слів, успішність розведення сил біля Станиці Луганської можна буде констатувати приблизно через пʼять днів після початку.

 

"Рамкове рішення передбачало подальше розведення, але у нас на часі є більш серйозні питання, які не виконані, по яких вже є домовленості. Перш за все, це створення зони безпеки на тимчасово неконтрольованій ділянці українсько-російського кордону. Згідно з "мінськими домовленостями", ще в 2014 році було домовлено, що СММ ОБСЄ виставляє там у режимі 24/7 свої пости, інші засоби спостереження і буде здійснювати контроль за переміщенням населення та переміщенням військової техніки, озброєння з території Російської Федерації та з території окремих районів до Російської Федерації", — розповів Бондар.

 

Він додав, що українська сторона планує домогтися того, аби на Маріупольському напрямку зʼявився район, вільний від важкого озброєння і військової техніки.

 

"Це район, обмежений чотирма населеними пунктами — Новоазовськ, Саханка, Кальміуське, Кумачове", — уточнив заступник командувача.

 

Раніше в штабі операції Об’єднаних сил повідомили про завершення першого етапу відведення сил з боку українських підрозділів.

 

Бойовики також відвели свої сили — з блокпостів прибрали найманців і "козаків", замінивши їх на кадрових військовиків РФ.

 

Згідно з домовленостями, розведення сил є можливим лише тоді, коли у зоні бойових дій упродовж тижня немає обстрілів.

 

Українські військовики та бойовики мають відійти від лінії зіткнення одночасно на відстань до одного кілометра. Контролюють розведення сил спостерігачі ОБСЄ.

 

Зазначимо, на цій ділянці сили намагаються розвести з 2016 року.

 

28.06.2019