Опозиції не вдалося оголосити вотум недовіри прем'єрові Чехії.

Дебати в парламенті тривали упродовж цілого робочого дня й наступної ночі.

 

 

Спроба ухвалити вотум недовіри прем'єр-міністрові Чехії Андрею Бабішу провалилася під час голосування в парламенті, яке закінчилося під ранок в четвер, 27 червня. З 200 чеських депутатів 85 проголосували «за», стільки ж «проти», тож ініціаторам вотуму не вдалося досягти необхідної абсолютної більшості. Про це повідомило видання České noviny. Депутати від Комуністичної партії Чехії і Моравії хоч і критикували олігарха Бабіша, проте під час голосування утрималися, що, власне, й вирішило долю вотуму.

 

Процедурі голосування передували 17-годинні дебати, під час яких один з лідерів опозиційної Громадянської демократичної партії Петр Фіала (Petr Fiala) закликав Бабіша добровільно звільнити своє місце, звинувативши його в «потужному конфлікті інтересів». «Діжка переповнилася, люди кажуть, що настав край їхньому терпцю», – заявив опозиціонер.

 

64-річний Бабіш, своєю чергою, хоч і визнав законність процедури вотуму, та все ж звинуватив опозицію у «спробі дестабілізувати країну».

 

Тим часом у Чехії перманентно проходять велелюдні антиурядові демонстрації. Наприклад, 23 червня в масових акціях протесту проти прем'єр-міністра Чехії Андрея Бабіша взяли участь близько 280 тисяч осіб. Це була найбільша за кількістю учасників демонстрація з часів Оксамитової революції 1989 року. Протести почалися ще в квітні, коли мультимільйонера Бабіша звинуватили в шахрайстві під час розподілу субсидій Європейської Унії на користь афільованого йому голдинґу Agrofert.

27.06.2019