МЗС України відкликає посла з ПАРЄ для консультацій.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив про відкликання постійного представника України при Раді Європи Дмитра Кулеби з огляду на підтримку парламентською асамблеєю РЄ рішення про поновлення російської делеґації у правах. При цім Клімкін підкреслив, що рішення про повернення росіян у Страсбурзі прийняли давно, і воно не пов'язане зі зміною Президента.

 

Про це Клімкін написав на своїй сторінці у Facebook.

 

 

"Проблема аж зовсім не у самому факті повернення російської делегації до ПАРЄ – це радше символіка. Дуже неприємна, але символіка. Реальна проблема у тому, що це поштовх до створення нової нормальності у відносинах з РФ. За цю нормальність виступає добра половина, а то й більше європейських країн та політиків. Маємо говорити з ними прямо і відверто – частка відповідальності за занепад Ради Європи лягає на них", – прокоментував міністр закордонних справ.

 

З його слів, "нормальність" вплине також і на "нормандський формат" та на "мінські" переговори. "Реальні, а не символічні виклики з’являться ж тоді, коли ці країни та політики намагатимуться вирішувати питання Донбасу і енергетичної незалежності, наприклад, газового транзиту, за наш рахунок", – попередив Клімкін.

 

"Рішення про повернення російської делегації до ПАРЄ було прийняте ДО (!) президентських виборів в Україні, – зазначив міністр. – Воно назрівало і було б ухвалене за будь-якого розвитку політичної ситуації в Україні". 

 

Клімкін додав, що йому не йдеться про "розподіл відповідальності". Хоча зі себе він відповідальності також не знімає. "Це все не про Порошенка, Зеленського чи когось іншого. Це наша спільна проблема. Добре було б це спільно усвідомити", – закликав голова української дипломатії.

 

"У нас традиційно спочатку мають вирішити, хто винен, а потім – що робити", – додав він.

 

Павло Клімкін вважає, що рішення української делеґації про призупинення участі в ПАРЄ – "цілком логічний крок". Водночас він трактує його як тимчасовий захід, "не назавжди, аби не віддавати РЄ на поталу Росії та її друзям".

 

"Тому відкликаємо нашого посла при РЄ для консультацій. Стратегія зрозуміла, тактика теж, але доточимо разом", – повідомив пан Павло.

 

Клімкін резюмував: після голосування "йде епоха". Бо Асамблея запустила "свій Ctrl+Alt+Delete". 

 

Міністрові особливо прикро, що все це сталося за французького головування в РЄ. "Бути країною-засновником "нормандського формату" і розгортати червону доріжку перед російськими депутатами без виконання РФ жодних з висунутих умов – це, вибачте за мою французьку, повний mauvais ton. Просто тотальний когнітивний дисонанс, який ще відгукнеться всій Європі", – обурився Клімкін. 

 

Павло Клімкін нагадав, що "компроміси з совістю ніколи нічим добрим не закінчуються".

 

 

Постійний представник України у Раді Європи Дмитро Кулеба підтвердив, що вирушає до Києва.

 

 

"Сьогодні міністр Павло Клімкін викликав мене на консультації до Києва, де ми якраз будемо фіналізувати план подальших дій. Виклик посла на консультації щодо майбутніх параметрів участі України в Раді Європи – таке ми робимо вперше з 1995 року, коли вступили до організації. І це чіткий сигнал", – написав Кулеба у Facebook.

 

Дипломат вважає, що відповідь України має бути жорсткою.

 

"Моя особиста позиція така – ми маємо відповісти не лише словом, а комплексом конкретних дій. Відповісти не емоційно і поспіхом, а зважено і цинічно", – вважає Кулеба.

 

"Не можу достеменно сказати, що зрештою буде, але напевно знаю, що три ключових правила залишаються незмінними:

– Спираємося на реальність.
– Нас б'ють, ми б'ємо.
– Граємо до кінця", – зазначив голова українського представництва.

 

Дмитро Кулеба додав, що низка країн Європи вже давно прийняли для себе рішення про повернення росіян. Зокрема, Німеччина та Франція готувалися підтримати резолюцію ПАРЄ ще до моменту зустрічі Анґели Меркель та Емманюеля Макрона з Володимиром Зеленським.

 

25.06.2019