Експрезидента Вірменії знову заарештували.

Робертові Кочаряну закидають спробу повалення конституційного ладу.

 

 

У вівторок, 25 червня, суддя Апеляційного кримінального суду Вірменії Армен Даніелян постановив задовольнити клопотання прокуратури й заарештувати експрезидента країни Роберта Кочаряна. Про це повідомив вірменський інформаційний портал News.am.

 

Кочаряна звинувачують в спробі повалити конституційний лад в так званій «справі першого березня». Йдеться про масові заворушення в Єревані після президентських виборів у 2008 році. Тоді вірменська опозиція на чолі з першим президентом Левоном Тер-Петросяном, не визнавши результатів виборів глави держави, проводила безстрокові акції протесту. 1 і 2 березня 2008 року відбулися масові заворушення і сутички зі силами правопорядку, внаслідок яких загинуло десять осіб і понад двісті отримали поранення. Окрім того, Кочарянові закидають отримання хабара в особливо великому розмірі.

 

Сам Кочарян і його адвокати в момент оголошення рішення були відсутні в залі суду. Свою поведінку вони пояснили тим, що суддя перед ухваленням рішення не дав можливості захисту викласти свою позицію. А після оголошення вердикту адвокати Кочаряна заявили про те, що оскаржуватимуть його в касаційному суді.

 

Роберт Кочарян не погоджується зі звинуваченнями на свою адресу. Напередодні, виступаючи на телебаченні, він поклав всю відповідальність за масові заворушення в березні 2008 року на нинішнього прем'єр-міністра Нікола Пашиняна. Адже той теж брав участь у протестах 2008 року.

 

Нагадаємо, що 18 травня суд першої інстанції змінив запобіжний захід Кочаряну, котрий був заарештований ще 7 грудня 2018 року.  Перебування під вартою йому замінили на звільнення під особисту поруку двох президентів невизнаної Нагірно-Карабахської республіки – колишнього Арцаха Аркадія Гукасяна і чинного Арцаха Бако Саакяна.

25.06.2019