Українська делеґація звинувачує депутатів ПАРЄ в "змові" та "зраді".

 

Українська делеґація у Парламентській асамблеї Ради Європи вважає, що рішення ПАРЄ, прийняті на догоду Росії, можуть спричинити до знищення самої організації. Учасники нашої делеґації називають позицію прибічників замирення із РФ "зрадою" і "змовою".

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ". 24-28 червня у Страсбурзі проходить літня сесія ПАРЄ. Реґламентний комітет Асамблеї затвердив проєкт резолюції, котра може ускладнити або взагалі заблокувати накладання санкцій на російську делегацію та забезпечити її можливе повернення до ПАРЄ без виконання міжнародних зобов’язань.

 

 

"Я відчуваю, що сьогодні ми можемо убити цю організацію, – заявив під час дебатів народний депутат Олексій Гончаренко (БПП). – Після початку російської агресії проти України ми ухвалили сім резолюцій з вимогами до РФ. Скільки їх було виконано Росією з 2014 року? Жодної! І що ми робимо за п'ять років після цього? Ми змінюємо правила, наші процедури, щоб дозволити Росії повернутися сюди?" – обурився депутат.

 

Гончаренко нагадав делегатам ПАРЄ події перед Другою світовою війною, так звану "мюнхенську зраду". "І те, що ми бачимо сьогодні, – це «страсбурзька зрада»", – порівняв депутат.

 

Нардеп також нагадав про неґативні наслідки, спричинені підписанням пакту Молотова-Ріббентропа. "А що відбувається сьогодні – це пакт «Лаврова-Паск'є-Ягланда»", – заявив Гончаренко, критикуючи президента ПАРЄ і генсека РЄ.

 

Перед українським делеґатом виступив лідер політичної групи консерваторів і голова британської делегації Роджер Гейл. Він наголосив, що ухвалення цієї резолюції стане виправданням російського вторгнення до України і Грузії, пробаченням збиття літака рейсу МН17. Відтак, за словами британського політика, російські депутати можуть повернутися до асамблеї лише за умов звільнення українських полонених, дотримання прав людини та повної сплати боргу до бюджету Ради Європи.

 

Британський парламентарій також додав, що нині ПАРЄ продає свої цінності за "70 срібників" (близько 75 млн євро становить борг РФ перед Радою Європи).

 

 

На погляд голови української делеґації Володимира Ар'єва, пропозиції змінити регламент ПАРЄ є порушенням статуту Ради Європи, а самі дебати – "фестивалем цинізму".

 

"Доповідь називається «Зміцнення процесу ухвалення рішень в Парламентській асамблеї стосовно повноважень і голосування». Дорогі колеги, чи ми маємо «зміцнення»? У дійсності – це ослаблення… Тут проходить фестиваль цинізму. Не знаю, як це інакше назвати", – наголосив Ар'єв.

 

Зі слів нардепа, ПАРЄ попросту виконує вимоги агресора, щоб мати його в Асамблеї.

 

 

Згідно з оцінкою Ірини Геращенко, учасники ПАРЄ у Страсбурзі вдаються до лицемірства і цинізму.

 

"Більшість європейців говорять страшні насправді речі. Мовляв, от 5 років працюють санкції проти РФ і вони нічого не дають; РЄ і ПАРЄ – не ті організації, які займаються безпековими питаннями чи захистом територіальної цілісності, це не наші задачі і компетенції; що ми маємо подбати про майбутнє нашої організації і вимагати сплати від РФ внеску, гроші – це дуже важливо; найважливіше – ми маємо подумати про росіян, а не російську владу, й захистити право росіян на захист в ЄСПЛ... Це європейський майстер-клас з фарисейства і спроби виправдати зраду принципів різними красивими словами, різними мовами", – обурилась Геращенко.

 

Пані Ірина зізналася, що українська делеґація на цій сесії залишилася майже наодинці.

 

"Ми, українська делегація, не будемо це виправдовувати. Нам важко. Ми майже одні. Ці 5 років ми дійсно тримали оборону, за нами був Президент, був МЗС, була АП. Сьогодні наші сили набагато слабкіші. Й це перша ластівка. Повернення російської делегаціі в ПАРЄ – початок", – зазначила Геращенко.

 

24.06.2019