Перманентне з ніг на голову

Сучасники надто близько до серця взяли тезу «Шоу мусить тривати». Звичайно, те, що довкола нас відбувається, подекуди викликає посмішку, але закінчитися спектакль може, в кращому випадку, істерикою. Огляд подій тижня в Україні.

 

Вердикт тижня

 

 

Біблійний Соломон десь в небесних закапелках мусів би вжити інтернетний мем «А що, так можна було?», коли почув рішення вітчизняного Конституційного Суду.

У вердикті мовиться: "Конституційний Суд України констатував, що розв’язання конституційного конфлікту народом шляхом проведення позачергових виборів до Верховної Ради України відповідає вимогам частини другої статті 5 Конституції України".

 

КС трохи помордував для гарної телевізійної картинки представників Президента і доволі швидко дійшов висновку, що указ Президента Володимира Зеленського про припинення повноважень Верховної Ради VIII скликання не суперечить Конституції, оскільки Основний закон України не визначає порядку припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Раді, а в регламенті парламенту про це не згадано.

 

Наші бабці говорили «най сі діє Божа воля», і люди в мантіях керувалися таким самим принципом.

 

Президент тепер є цілковитим і незаперечним гарантом Конституції, а КС готується розглядати подання від нардепів з колишньої Партії регіонів про відповідність Основному закону «закону про мови». Соломон може ще раз здивуватися.

 

Поїздки тижня

 

 

Поки КС вирішував, що робити з виборами, Володимир Зеленський знову їздив на Захід. В Парижі він не знайшов консенсусу з Емануелем Макроном у питанні повернення російської делегації до роботи в Парламентській асамблеї Ради Європи. Головний француз виявився гіпертрофованим філантропом і заявив, що хоче уникнути повного виходу Росії з Ради Європи, тому що від цього страждають рядові громадяни РФ, які не зможуть подавати позови проти Росії у міжнародні суди.

 

Зеленський такої любові до простих мешканців Сизрані і Волоколамська не розділив. Як кажуть картярі в таких випадках – сторони залишилися при своїх.

 

У Німеччині Президент України з тамтешньою канцлеркою обговорював проблему санкційного тиску на Росію, газового транзиту через Україну після 31 грудня 2019 року і підготовки зустрічі в нормандському форматі.

 

Найжвавіше коментував візити поки що чинний міністр закордонних справ Павло Клімкін. "Вважаю, що дуже класно, що ці візити саме зараз відбулися... Обговорення тактики щодо Донбасу – це супер. Немає проривних рішень – насправді це очікувано. Нічого поганого в цьому немає. Складна дискусія щодо Ради Європи, газу, "Північного потоку – 2" – теж очікувана. Це була така-от "розвідка". Це не стовідсоткове залучення, але це справжня "розвідка боєм"... Було важливо подивитися і для Макрона, і для Меркель, які стратегічні наміри", – сказав дипломат.

 

Вживання Клімкіним молодіжного сленгу свідчить про його непереборне бажання зберегти в себе міністерський портфель, а коротка «лава запасних» у Зеленського, де з дипломатами геть сутужно дає можливість пригадати прислів’я «Чим чорт не жартує».

 

Намір тижня

 

 

Про погану ауру у столичному урядовому кварталі говорилося з часів Кравчука. Але п’ять президентів якось атмосферою на вулиці Банковій дихали і на химер через вікно дивилися. Шостий президент вирішив – баста, треба щось кардинально змінювати, бо архітектура на психіку тисне, і wi-fi тягне погано, і меблі стоять такі, що не дай Бог з’явиться новий майор Мельниченко і заховає під диван диктофон. Адміністрацію Президента в Секретаріат Президента перейменовували, але хісна від того було мало, тому Зеленський вирішив свою адміністрацію перейменувати в офіс і перевезти її на пару сот метрів ближче до Дніпра, в «Український дім». Там з вікон можна побачити річку і філармонію, а отже, все максимально оптимізується. Модернізація «дому» в «офіс» не позначиться на державному бюджеті, бо мають знайтися закордонні благочинці, які переселення профінансують.

 

Про перенесення адміністративних управлінських центрів взагалі за межі Києва в команді Зе вже колись говорили. Тепер про цю тему можна буде згадати знову.

 

Розкол тижня

 

 

90-річний (це не ейджизм, а просто констатація факту) патріарх Філарет вирішив продемонструвати наявність пороху в порохівницях і скликав власний помісний собор, який відновив ліквідовану в грудні минулого року Українську Православну Церкву Київського патріархату. Учасники зібрання заявили про невизнання томосу про автокефалію Православної церкви України.

 

У Православній Церкві України рішення цього зібрання під головуванням Денисенка (так написано в паспорті Філарета) назвали "нікчемними в юридичному й канонічному сенсах цього слова", а двох священників ПЦУ, які взяли участь у зборах, тимчасово усунули від служіння.

 

Прогнози, що Філарет ще каламутитиме воду і переходитиме дорогу Епіфанію, справдилися. Далі буде.

 

24.06.2019