У Грузії буде змінено виборчу систему.

На цю реформу правляча партія погодилася під тиском велелюдних акцій протесту в Тбілісі.

 

                                             Бідзіна Іванішвілі

 

Влада Грузії погодилася виконати частину вимог, висловлених учасниками масових акцій протестів, які тривають вже кілька днів. Зокрема, правляча партія Грузії «Грузинська мрія» пообіцяла проголосувати за те, щоб парламентські вибори 2020 року проводили винятково за пропорційною системою. Крім цього, в Грузії більше не буде виборчого бар'єра. Про це заявив у понеділок, 24 червня, лідер партії Бідзіна Іванішвілі.

 

За словами політика, це дозволить пройти в парламент всім партіям, які підтримують виборці. «Тоді як змішана система – за партійними списками і мажоритарними округами – зазвичай дає перевагу правлячій партії», – зазначив Іванішвілі. По завершенню поточного сесійного тижня розпочнуться перемовини з парламентською і непарламентської опозицією про зміну виборчої системи, зазначив він далі.

 

Раніше планувалося, що на суто пропорційну систему парламентських виборів країна перейде щойно 2024 року. При цьому виборчий бар'єр мав становити п’ять відсотків. 

 

Змінити виборчу систему було однією з вимог учасників акцій протесту, які проходять в Тбілісі. Протестувальники також вимагають відправити у відставку керівника МВС Грузії Георгія Гахарія, звільнити заарештованих активістів і покарати тих, хто віддавав наказ жорстко розганяти мітинги. У сутичках демонстрантів з поліцією близько 240 людей отримали поранення, понад 300 були затримані.

 

Масові протести в Тбілісі почалися 20 червня. Приводом для них став інцидент з депутатом Держдуми Росії від КПРФ Сергієм Гавриловим, котрий під час засідання Міжпарламентської асамблеї православ'я, яка проходила в стінах грузинського парламенту, сів у крісло спікера. Це обурило грузинську опозицію та громадянське суспільство.

24.06.2019