Лідери країн ЄУ застерегли Росію від видачі паспортів на Донбасі.

На саміті в Брюсселі пролонґовано секторальні антиросійські санкції.

 

 

За підсумками першої робочої сесії саміту в Брюсселі глави держав і урядів країн Євроунії ухвалили комюніке, в якому відразу кілька пунктів стосуються російської агресії в Україні. Зокрема, в ньому висловлюють «крайню стурбованість» щодо квітневого указу президента Росії Володимира Путіна про спрощену процедуру видачі паспортів в окремих районах Донецької і Луганської областей. Учасники саміту підкреслили, що такі дії російського керівництва суперечать духу і цілям Мінських домовленостей. Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle.

 

Виходячи з цього, Європейська рада застерегла Москву, що продовжуватиме стежити за ситуацією на Донбасі і «готова розглянути подальші заходи, включно з невизнанням російських паспортів, виданих в порушення Мінських угод». Лідери ЄУ виступили за «невідкладне відновлення» перемовин щодо врегулюванню конфлікту на Донбасі. Джерело DW зазначило, що в Брюсселі зараз очікують, що зробить новий президент України Володимир Зеленський в рамках свого підходу до Донбасу, і «завжди готові допомагати у вирішенні конфлікту».

 

У Європейській Раді повторили і свій заклик до Москви звільнити без будь-яких умов українських моряків, захоплених наприкінці листопада 2018 року поблизу Керченської протоки. У Росії їх судять за «незаконний перетин кордону», а Україна й Захід вважають моряків військовополоненими.

 

Також глави держав і урядів країн ЄУ затвердили пролонґацію ще на пів року секторальних санкцій, запроваджених проти Росії за дестабілізацію нею ситуації на сході України. Перед цим канцлерка Німеччини Анґела Меркель і президент Франції Емманюель Макрон, як учасники «нормандської четвірки», розповіли своїм колегам про відсутність поступу в імплементації Мінських угод. На саміті Польща запропонувала перейти до подовження економічних санкцій раз на рік, але ця ініціатива не знайшла підтримки.

21.06.2019