"Нехай розв'язує народ": КС визнав указ про розпуск ВР конституційним.

 

Конституційний Суд України на своєму засіданні у четвер визнав конституційним указ Президента України Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради та призначення позачергових парламентських виборів.

 

Про це йдеться у повідомленні прес-служби КС, оприлюдненому на офіційній сторінці суду.

 

Голова КСУ Наталія Шаптала і Президент Володимир Зеленський

 

Конституційний Суд України в своєму рішенні констатував, що чинне законодавство не реґламентує процесу припинення діяльності парламентської коаліції. А відтак КС запропонував народові самому розв'язати конституційну колізію – на тих-таки парламентських виборах.

 

"Верховна Рада України (VIII скликання), обрана на позачергових виборах 26 жовтня 2014 року, протягом строку своїх повноважень не відновила у регламенті Верховної Ради України правове регулювання питання припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, з яким пов’язується початок перебігу місячного терміну формування нової коаліції депутатських фракцій і конституційне право Президента України достроково припинити повноваження Верховної Ради України, якщо така коаліція депутатських фракцій не сформована в Україні", – переказує прес-служба КС.

 

"Внаслідок цього виник конституційний конфлікт між Президентом України та Верховною Радою України щодо підстав дострокового припинення повноважень, який не має правового вирішення, так як Основний Закон України не визначає порядку припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, а регламент Верховної Ради України, всупереч вимогам статті 83 Конституції України, не передбачає порядку припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України", – зауважили в КС.

 

"Водночас, носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ; народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування (частина 2 статті 5 Конституції України). Це засадниче положення конкретизується приписом статті 69 Конституції України про те, що народне волевиявлення здійснюється через вибори. Конституційний Суд України констатував, що розв’язання конституційного конфлікту народом шляхом проведення позачергових виборів до Верховної Ради України відповідає вимогам частини 2 статті 5 Конституції України", – йдеться у повідомленні.

 

Згідно з інформацією аґенції "Інтерфакс-Україна", за рішення КС проголосувало 11 суддів, а 5 були проти. Для ухвалення рішення було достатньо 10 голосів.

 

 

20.06.2019