Голова ЦВК: Конституційний Суд не може зупинити вибори одним рішенням.

 

Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук вважає, що зупинити виборчий процес самим лише рішенням Конституційного Суду України неможливо. На її погляд, колізію муситиме виправити парламент.

 

Про це Сліпачук сказала в інтерв'ю "BBC News Україна".

 

 

"Для нас це один із викликів кампанії, – сказала Сліпачук. – Конституційний Суд – єдиний орган, який може вирішувати, був цей президентський указ конституційним чи ні. Для нас виникне питання: проаналізувати це рішення, подумати, що ми маємо зробити та як ми маємо поводитися. Тому що КС не може зупинити вибори своїм рішенням, він просто може визначити конституційність указу, нічого більше".

 

Голова ЦВК додала: після рішення КС комісія муситиме "зрозуміти обґрунтування та мотиви" суддівського припису, "щоб здійснити необхідні кроки". 

 

"Якщо вони оголошують, що указ не відповідає Конституції, то це означає, що немає такого указу, а отже – я не маю жодних законних підстав витрачати державні кошти. Дуже багато питань виникає. Я маю побачити рішення КС, аби відповісти на це запитання. Ми дійсно зараз в дуже складній ситуації, тому що процес підготовки до виборів пішов. Він не може бути відкладений чи на якийсь час тимчасово зупинений", – пояснила Тетяна Сліпачук.

 

Зі слів голови ЦВК, одним із найважчих буде питання фінансів.

 

"В день, коли Конституційний Суд представить рішення, ми маємо це все перевірити. А далі – питання до парламенту, адже ми, відповідно до рішення уряду, просто використали кошти, які були закладені для чергових виборів, що мали відбутися восени. Тому виникне питання до парламенту і уряду, чи вони готові виділити нову суму грошей, беручи до уваги вже витрачені кошти", – прокоментувала вона.

 

19.06.2019