МЗС анонсувало оголошення підозр чотирьом причетним до аварії МН17.

 

Заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль анонсувала оголошення підозр першим чотирьом підозрюваним у катастрофі "Боїнга" Малайзійських авіаліній, рейс МН17, у небі над Донбасом у 2014 році. Зі слів пані дипломата, підозри оголосять після оприлюднення імен Спільною слідчою групою.

 

 

Про це Зеркаль сказала у інтерв'ю аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

"Імена буде оголошено. Буде пред'явлено підозри. Після цього має запрацювати сам кримінальний суд Схіпгола (Схіпгол, Нідерланди), який розглядатиме цю справу. Але доки суд не встановить провину таких-то, не можна сказати, що вони є винними... Це тільки верхівка. Звісно, потім кількість людей, які причетні до цього, буде набагато більшою, ніж ці чотири людини, яких буде оголошено", – розповіла Зеркаль.

 

Відповідаючи на запитання, чи йдеться про керівництво російської армії, вона відповіла ствердно, пояснивши, що здійснити передання такого озброєння, як зенітно-ракетний комплекс "Бук", з якого було збито літак, "без дозволу керівництва не можна".

 

Заступник міністра уточнила, що "вже є вся інформація про те, як заїжджав "Бук", але немає інформації про те, хто стріляв, хто несе відповідальність".

 

Після цього, з її слів, очікується презентація міжнародної групи дослідників Bellingcat, які збирають і аналізують інформацію з відкритих джерел. "Буде ще цікава презентація Bellingcat. Вони завжди йдуть далі, ніж офіційна група розслідування", – додала Зеркаль.

 

Вона розповіла, що представники Нідерландів та Австралії спільно просуваються "у рамках своєї претензії до росіян за збиття "Боїнга" як до держави". "Вони провели з ними вже один раунд консультацій, і тепер вони рухаються до другого раунду консультацій залучити Росію до відповідальності як державу", – розповіла заступник голови МЗС України.

 

"Поки що це міжнародно-правова відповідальність. Це все складні процеси, і вони до них ставляться дуже обережно, виважено і, на відміну від нас, розуміють, що в міжнародному праві з міжнародно-правовою відповідальністю поспішати не можна", – резюмувала Зеркаль.

 

Спільна слідча група має намір 19 червня оприлюднити нові дані в зв'язку з розслідуванням загибелі "Боїнга 777" в небі над Донбасом у липні 2014 року, зокрема, може назвати відповідальних за цю трагедію.

 

18.06.2019