«Газпром» готується до нової газової війни з Україною.

 

Цього року закінчуються чинні контракти «Газпрому» з «Нафтогазом» на постачання і транзит газу. Альона Бурмістрова, заступниця голови правління «Газпрому», повідомила «Ведомостям», що «Газпром» чекає на новий уряд після парламентських виборів в Україні для продовження переговорів.

 

 

Готуючись до них, «Газпром» створює додаткові резерви газу безпосередньо в Європі. Про це прямо заявила Бурмістрова: «Ми зараз активно працюємо для закачування нашого газу в європейські підземні сховища,  на сьогоднішній день обсяги вже перевищують аналог минулого року в 2,5 рази, і ми продовжуємо закачувати». В цілому до початку сезону відбору 2019/20 р. «Газпром» розраховує закачати в європейські ПСГ 11,39 млрд м³ газу. Цього може виявитися достатньо, щоб в I кварталі 2020 р. "Газпром" зміг постачати споживачів в Європі без використання українського транзиту.

 

На кінець 2018 р. «Газпром» тримав в європейських сховищах близько 6 млрд м³ газу. Максимальна потужність відбору з них становила близько 125 млн м³ на добу.

 

Середній рівень добового транзиту через Україну в I кварталі 2017 і 2018 роках був, відповідно, 237 млн м³ і 247 млн м³ на добу. Але до кінця цього року «Газпром» розраховує побудувати першу нитку «Турецького потоку», «Північний потік 2» і першу нитку сухопутного відводу від нього – Eugal. На нові трубопроводи «Газпром» зможе перенаправити близько 120 млн м³ газу на добу.

 

 

Отож, навіть при повному закритті українського напрямку дефіцит в 120-130 млн м³ в добу можна буде перекрити з резервів, які «Газпром» формує на території ЄС. Запасу в 11,39 млрд м³ при такому рівні відбору може вистачити на три місяці, що дозволяє Москві — за умови запуску «Північного потоку 2» — обійтися без українського транзиту.

 

Каменем спотикання в переговорах «Газпрому» з «Нафтогазом» про продовження транзитного контракту є рішення стокгольмського арбітражу. У лютому 2018 р. він за сумою двох розглядів присудив українській  компанії компенсацію в розмірі $2,6 млрд. «Газпром» з цим рішенням не погодився і запропонував варіант мирової угоди з обнуленням взаємних претензій. Але «Нафтогаз» наполягає на виплаті вже присуджених $2,6 млрд, однак готовий відмовитися від нових позовних вимог на суму $11,58 млрд і пропонує «Газпрому» замість нового транзитного контракту укласти договір на своп газу: «Нафтогаз» купує призначені для поставки в Європу обсяги газу на східному кордоні України і продає назад на західному кордоні з маржою, яка  відповідає транзитним витратам.

 

Справа в тому, що український уряд збирається укладати новий контракт з європейським законодавством, для чого необхідно, зокрема, розділити «Нафтогаз», виділивши з нього газотранспортну систему (ГТС) в окрему компанію-оператора «Магістральні газопроводи України» (МГУ). Теоретично саме ця компанія повинна укладати новий контракт з «Газпромом», але їй належить пройти процес сертифікації, який може зайняти близько року. Тому комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко запропонував варіант контракту на своп газу, що дозволить діяти в рамках європейських правил, уклавши контракт на десять років з обов'язковим обсягом транзиту в 60 млрд м³.

 

 

19.06.2019