Переговори Зеленського і Меркель: Позиції щодо Nord Stream 2 – "діаметрально протилежні".

 

Президент України Володимир Зеленський і канцлер Німеччини Анґела Меркель домовилися про проведення в липні зустрічі "нормандської четвірки".

 

Про це Зеленський оголосив на прес-конференції у вівторок по завершенні переговорів із Меркель, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

“Із приводу повернення до "нормандського формату", із приводу термінів цієї зустрічі... Для кожного українця найголовніше питання – припинення війни! Тому, по-перше, обговорювали дати – робити це після парламентських виборів в Україні. Я й учора у Франції про це говорив з паном президентом Макроном... Але я дуже хочу, щоб ця зустріч відбулася терміново, тому перша зустріч робоча запланована вже у липні”, – повідомив Зеленський.

 

Президент поінформував, що пані Меркель засвідчила йому незмінність санкційної політики Німеччини.

 

“Федеральний канцлер запевнила мене: позиція Німеччини є незмінною. Я дуже вдячний. Це підтримка територіальної цілісності, суверенітету України та збереження санкцій стосовно дій Російської Федерації. Це стосується як Донбасу, так і окупованого Криму”, – додав Зеленський.

 

На думку Президента, санкції проти РФ є єдиним безкровним способом повернення миру.

 

“Ми не починали цієї війни, але ми мріємо і боремося за її завершення щодня. Ми не хочемо, щоб від санкцій страждали наші європейські партнери, які вирішили стати поруч з нами, щоб відновити право та справедливість у Європі. Але це єдиний безкровний шлях відновлення миру на континенті й він має бути пройдений до самого кінця”, – сказав Зеленський.

 

Він додав, що йому відомі заклики окремих політиків та представників великого бізнесу Німеччини щодо необхідності скасування санкцій і відновлення ділової активності з Росією.

 

“Тих, хто агітує за зняття санкцій, закликаю побувати на Донбасі і пересвідчитися, скільки лиха принесла українським людям ця війна. Подивіться на Крим, який з туристичного краю та природної перлини перетворився на реальний військовий табір”, – зазначив Зеленський.

 

 

Анґела Меркель, зі свого боку, додала: "Ми обговорювали процес щодо суверенітету України та його відновлення, говорили про Донецьк і Луганськ. На жаль, не досягнуто останнім часом прогресу. Санкції не скасовуються, доки Крим не повернеться в Україну".

 

Відповідаючи на запитання журналістів, канцлер ФРН зазначила, що йдеться не про посилення санкцій, а про їхнє збереження. "Ми вважаємо, що Рада ЄС має досягти єдності й ухвалити це єдиним голосуванням", – цитує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Володимир Зеленський підтвердив, що Україна та Німеччина досі не порозумілися щодо газогону "Північний потік 2".

 

"Не секрет, що наші позиції щодо проєкту "Північний потік 2" є діаметрально протилежними. Водночас ми вдячні за готовність до предметного діалогу з боку Німеччини щодо цього непростого питання", – сказав Зеленський.

 

Зеленський сподівається, що йому вдасться досягти домовленості з Росією про транзит газу до Європи без брудних прийомів з боку Москви.

 

"Ви знаєте, що у нас закінчується контракт [на транзит російського газу] наприкінці цього року. Але ми зараз ведемо переговори, і я думаю, що найближчим часом наші групи сядуть, і я упевнений, що ми домовимося. І ніхто Україні не буде, пробачте, викручувати руки", – сказав Зеленський.

 

18.06.2019