Експрезидент Єгипту Мохаммед Мурсі помер в залі суду.

Його називали першим демократично обраним главою єгипетської держави.

 

 

Колишній президент Єгипту і колишній лідер ісламістської організації «Брати мусульмани» Мохаммед Мурсі помер у віці 67 років. Він втратив свідомість під час судових слухань його справи про причетність до шпигунства і пізніше помер у шпиталі. Про це повідомила  телерадіокомпанія ВВС з покликом на єгипетське телебачення.

 

Мурсі – перший президент в історії Єгипту, який переміг на конкурентних демократичних виборах в 2012 році після подій «Арабської весни», внаслідок яких був повалений попередній багаторічний президент Хосні Мубарак. У липні 2013 року єгипетські військовики усунули Мурсі від влади. Державу тоді очолив фельдмаршал Абдул-Фаттах ас-Сісі, котрий оголосив «Братів мусульман» терористичною організацією. 

 

У квітні 2015 року Мурсі був засуджений до страти, яку замінили довічним ув’язненням, за те, що він віддав наказ про арешт і тортури протестувальників під час свого перебування на посаді президента. Тоді ж його звинувачували і в зв'язках з палестинським радикальним угрупуванням ХАМАС і ліванськими радикалами з «Хезболли», а також у шпигунстві на користь Ірану й Катару.

 

Імовірною причиною смерті Мохаммеда Мурсі називають інфаркт. Про проблеми зі здоров'ям експрезидента раніше не повідомляли.

18.06.2019