"Бажання помсти": УПЦ МП вимагає не допустити на вибори сина керівника департаменту релігій.

 

Директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш заявив про цькування свого сина, Святослав Юраша, представниками УПЦ Московського патріархату у зв'язку з їхніми, родини Юрашів, поглядами на майбутнє Православної Церкви в Україні та отримання Томосу. Святослав Юраш балотується до Верховної Ради за списком партії "Слуга народу" (№27) – прибічники Московського патріархату вимагають його вилучення з виборчого списку.

 

Юраш-старший написав про нападки на свого сина на власній сторінці у Facebook.

 

Святослав та Андрій Юраші (по обидва боки від Вселенського патріарха Варфоломія)

 

"Мої особисті «друзі» з відомого табору та ідеологічного рускомірівського планктону вирішили мені помститися і закликали влаштувати масакру синові – Святославові Юрашу... Не буду оцінювати морального і духовного рівня людей, які це все ініціюють і втілюють у життя: тут не пахне ні релігійністю, ні духовністю, ні мораллю. Є дике, первісне, ординське бажання помсти і крові", – обурився пан Андрій.

 

Зокрема, проти кандидатства Юраша-молодшого виступив архієпископ УПЦ МП Іона (Черепанов), назвавши Святослава сином "одного з головних гонителів УПЦ". Іона закликав однодумців відзначитися негативними оцінками на інтернет-сторінці "Слуги народу", аби вилучити Андрія зі списку завдяки онлайн-голосуванню.

 

Нотатку Черепанова масово поширюють на сторінках, лояльних до УПЦ МП. Зокрема, цей заклик промує речник Московського патріархату Микола Данилевич.

 

Завідувач канцелярії Запорізької єпархії УПЦ МП Геннадій Єлін закликав "кожного православного християнина, студентів наших семінарій, активних священників і мирян, молодіжні відділи єпархій" не бути "малодушними" і поставити негативну оцінку Юрашу, бо, наполягає Єлін, "Зеленський мусить нас почути".

 

 

Андрій Юраш, захищаючи свого сина, заявляє, що Святослав гідний репрезентувати інтереси українців у парламенті. "Можна по-різному ставитися до партії «Слуга народу», але не можна сумніватися в двох речах: по-перше, там, у її лавах, потрібні такі проукраїнські люди, як Святослав Юраш, а, по-друге, в своїх численних медійних баталіях він довів, що гідний цього свого нового покликання", – наголосив батько, закликавши небайдужих підтримати кандидатуру його сина позитивними оцінками ("лайками"). (Сам Андрій Юраш на президентських виборах підтримував кандидатуру Петра Порошенка. Син Святослав в одному із інтерв'ю заявив, що сповідує з батьком різні політичні погляди, – прим. Z).

 

Також на захист Святослава Юраша став архієпископ Православної Церкви України Євстратій Зоря. "Не йдеться про ставлення до політичної партії, тим більше – моє особисте ставлення до неї. Йдеться виключно про те, що московські сили влаштували атаку – і промовчати на неї я не вважав за потрібне", – зазначив Зоря.

 

Сам Святослав Юраш трактує активність представників Московського патріархату як флешмоб, "щоб через незмінні прізвище та позицію погнати мене з майбутнього парламенту".

 

17.06.2019