Росія намагалася вплинути на вибори до Європарламенту.

Про це говориться у щойно опублікованому звіті Європейської комісії.

 

 

На вибори до Європарламенту, які пройшли наприкінці травня 2019 року, Росія намагалася вплинути за допомогою дезінформації. Такого висновку дійшли представники Європейської комісії, про що йдеться в її звіті, опублікованому в п'ятницю, 14 червня.

 

Як відзначають у Єврокомісії, свідчення, зібрані на даний момент, не дозволяють говорити про виразну кампанії дезінформації, за допомогою якої зовнішні джерела намагалися б втрутитися у вибори до Європарламенту. «Однак зібрані факти викривають перманентну й безперервну діяльність з дезінформації з боку російських джерел, спрямовану на зменшення електоральної фреквенції і вплив на преференції виборців», – йдеться у звіті.

 

В Єврокомісії додали, що мова йде про широкий діапазон тем: від сіяння сумнівів щодо демократичної легітимності Європейської Унії до використання питань, які викликають суперечки європейців – наприклад, щодо міґрації. Робочій групі з питань стратегічних комунікацій «Схід» вдалося за період з початку 2019 року виявити 998 випадків російської дезінформації, в порівнянні з 434 випадками за аналогічний період 2018 року. Як приклад у звіті наводиться використання пожежі в паризькому соборі Нотр-Дам для демонстрації «вигаданого занепаду західних і християнських цінностей в ЄУ».

14.06.2019