58% українців вважають, що указ про розпуск ВР – і законний, і суспільно леґітимний.

 

Розпуск Верховної Ради та проведення дострокових парламентських виборів підтримує 88% українців. Протягом місяця цей показник виріс на 16%. Лише 8% не підтримують ініціативи Володимира Зеленського.

 

Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного групою "Рейтинґ" 8–12 червня.

 

Дві третини – 67% опитаних – вважають, що новообраний парламент буде більш ефективним, аніж попередній. 

 

82% опитаних вважають, що оскарження групою народних депутатів у Конституційному Суді указу Президента про розпуск парламенту є не стільки захистом законності, як намаганням народних обранців продовжити свої повноваження на декілька місяців.

 

В електоральному розрізі єдиним винятком є виборці партії "Європейська солідарність", більшість котрих вважає, що майбутній парламент буде менш ефективним, а оскарження депутатами рішення Зеленського про розпуск ВАР є захистом законності. 

 

58% вважають, що указ голови держави про розпуск парламенту відповідає як Конституції, так і настроям громадян. 20% вважають, що він не відповідає Основному закону, але відповідає настроям громадськості. А 6% вважають його і незаконним, і таким, що протирічить суспільним очікуванням.

 

63% вважають, що якщо Конституційний Суд визнає указ Президента про розпуск парламенту неконституційним, то вибори до Верховної Ради все одно мають відбутися 21 липня 2019 року.

 

Аудиторія: населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2500 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,0%.

 

14.06.2019