Дружина керівника СБУ має російське громадянство.

 

Дружина виконувача обов'язків голови Служби безпеки України Івана Баканова Оксана має російське громадянство.

 

Про це публічно оголосив сам Баканов, поширивши свою заяву через офіційну сторінку СБУ у Facebook.

 

 

Очільник СБУ повідомив, що його дружина є українкою, вона жила і навчалася у школі Кривого Рогу. Втім, поступила у вищий навчальний заклад на території Росії, і під час розпаду СРСР отримала паспорт громадянки РФ. "Зауважу, тоді були часи кардинально інших відносин між Україною та Росією", – прокоментував Баканов.

 

Зі слів Івана Баканова, з 1998 року пані Оксана живе і працює в Україні з посвідкою на постійне проживання. Наразі вона перебуває у процесі оформлення українського громадянства.

 

"Оксана не відвідувала територію Російської Федерації з 2013 року", – запевнив керівник СБУ. "Оксана має стійку проукраїнську позицію", – додав він.

 

Іван Баканов стверджує, що перепоною в отриманні українського громадянства була ускладненість процедури і корумпованість системи.

 

"Отримання громадянства багато років було корумпованою годівницею для деяких чиновників. Ми ніколи не підключали до процесу «фірми», посередників і не будемо звертатися з таким проханням до Президента. Ми робимо це так, як і тисячі простих людей, в чиєму телефоні немає номера Президента", – виправдовується очільник СБУ.

 

При цім Іван Баканов запевняє, що спецперевірка у Службі безпеки України не виявила жодних обмежень щодо призначення на посаду заступника голови СБУ та не виявила перешкод для надання йому допуску до державної таємниці.

 

 

Нагадаємо, 22 травня Президент Володимир Зеленський призначив першим заступником голови СБУ очільника партії "Слуга народу", свого друга дитинства і екс-юриста студії "Квартал 95" Івана Баканова.

 

20 травня голова СБУ Василь Грицак заявив, що керівництво спецслужби подає рапорти на звільнення. Згодом виявилося, що наразі Грицак буде у відпустці, а Баканов виконуватиме його обов’язки як перший заступник.

 

Згідно з даними "Української правди", Грицак присвоїв Баканову військове звання лейтенант одночасно із прийняттям "кварталівця" на військову службу в СБУ.

 

Згідно з припущенням окремих медій, Баканов не проходив службу в армії та не перебував на військовому обліку.

 

11 червня в Адміністрації Президента заявили, що звання лейтенанта Баканову дали для того, щоб у нього був доступ до секретної інформації.

 

13.06.2019