Естонію обрано непостійним членом Ради Безпеки ООН на два роки.

Вона перемогла Румунію в конкурентному голосуванні.

 

 

Естонія стане непостійним членом Ради Безпеки ООН на 2020-2021 роки. Її обрання відбулося на засіданні Генеральної асамблеї ООН в п'ятницю, 7 червня. У другому раунді голосування Естонія отримала 132 голоси, її конкурент – Румунія – лише 58 голосів. Грузія і Латвія не пройшли до другого туру голосування.

 

«Сьогоднішнє рішення, ухвалене країнами всього світу, за яким саме Естонія протягом наступних двох років буде входити до складу Ради Безпеки ООН, допоможе нам краще відстоювати інтереси нашої держави і наших людей. Це допоможе нам успішніше виступати за кращий світ. За цінності, без яких нам і багатьом іншим державам і народам не було б у світі місця», – процитував інформаційний портал Delfi слова президентки країни Керсті Кальюлайд, мовлені після обрання Естонії до РБ ООН.

 

Естонію обрано з групи країн Східної Європи. Разом з нею до Радбезу ООН потрапили Нігер, Туніс, В'єтнам, Сент-Вінсент і Гренадіни.

 

«Пріоритетами країни в Радбезі стане підтримка світопорядку, заснованого на міжнародному праві, підвищення ефективності роботи Ради Безпеки, ознайомлення з досвідом цифрової держави, участь у вирішенні проблем клімату та екології», – заявив міністр закордонних справ Урмас Рейнсалу.

 

До Ради Безпеки ООН входять п'ять постійних членів – США, Росія, Франція, Велика Британія і Китай – і 10 непостійних членів, яких обирають на два роки в порядку ротації.

08.06.2019