Кучма пояснив свої ідеї зі зняттям блокади та забороною обстрілів.

 

Представник України у тристоронній контактній групі Леонід Кучма вважає, що полеміка довкола зняття економічної блокади із Донбасу є перебільшеною. З його слів, обмеження стосуються лише тимчасового перевезення товару через лінію розмежування – і ці приписи не є блокадою.

 

Про це Кучма заявив на прес-конференції в АП, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

"Немає ніякої економічної блокади. Шановне товариство, почитайте рішення Ради національної безпеки та оборони й потім указ Порошенка. Це тимчасова заборона переміщення вантажів через лінію зіткнення. Яка це блокада?" – полемізує експрезидент.

 

"Я приїхав з наради у віце-прем'єр-міністра Зубка, де ми розглянули всі проблеми, які стосуються економіки там [на Донбасі]. Це і вода, і електроенергія, і зв'язок", – розповів Кучма.

 

Він наголосив, що рішення щодо скасування тимчасової заборони відновлення транспортних контактів слід ухвалювати на рівні РНБО. "Має відбутися засідання РНБО, на якому мають бути надані доручення всім, зокрема й уряду, щоб дати можливість зробити все нашій стороні, щоб це питання вирішити. У ТКГ ми рішень не приймаємо", – зазначив Кучма.

 

На його думку, на засіданні РНБО також слід розглянути питання про проведення аудиту українських підприємств на окупованих територіях, "націоналізованих" владою ОРДЛО, а для аудиту залучити, зокрема, міжнародних партнерів. "Може, я і не повинен цього говорити, проте в деяких бізнесменів немає бажання повертати [втрачені підприємства], тому що вони за цей час доведені до такого [поганого] стану", – сказав Леонід Данилович.

 

Кучма також підкреслив, що процес має бути двостороннім, щоб "не тільки ми сказали, що припиняємо такі дії, а та сторона також дала запевнення, причому розписалася під цим документом, умовно кажучи".

 

Голова української делеґації також розтлумачив свою пропозицію з забороною на вогонь у відповідь. Зі слів Кучми, йдеться про ті випадки, коли противники провокують Збройні Сили України на обстріл цивільної території.

 

"Є ще одна проблема – це провокаційні обстріли, коли заїжджає якась установка або в дитячий садок, або до якогось житлового будинку, або взагалі в населений пункт і здійснює обстріл нашої території. Скажіть, будь ласка, ми можемо, якщо бачимо, що це відбувається, наприклад, з дитячого садка, давати відповідь?" – сказав Кучма.

 

Експрезидент сповідує думку, що вогонь у відповідь треба завжди давати, коли йдуть бойові дії на відповідній території, де немає населених пунктів абощо.

 

Відповідаючи на уточнювальне запитання журналістів про те, чи полягає пропозиція української сторони в тому, щоб не відповідати на обстріли лише в тих випадках, коли вони йдуть з боку цивільних об'єктів, Кучма сказав: "Абсолютно. Коли ми чітко розуміємо, що це провокаційні обстріли".

 

07.06.2019