Порошенко трактує домовленості тристоронньої групи як спробу капітуляції.

 

Колишній Президент України, голова партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко вважає, що домовленості про зняття економічної блокади із Донбасу та заборону на відкриття вогню "у відповідь" можуть бути ознакою підготовки капітуляції.

 

Про це Порошенко заявив на брифінґу у Києві, коментуючи заяви, котрі пролунали напередодні на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську.

 

 

"Я закликаю всі політичні сили чітко визначитися з позицією і щодо капітуляції, і щодо європейської інтеграції для того, щоб не намагатися приховати дуже небезпечний намір капітуляції, який сьогодні, на жаль, загрожує нашій державі", – сказав Порошенко, згідно з аґенцією "Інтерфакс-Україна".

 

Він висловив побоювання через вірогідне скасування рішення Ради національної безпеки та оборони України. "Якщо це входило в директиви Президента Зеленського, то є кардинально шкідливим і дуже схоже на капітуляцію", – зазначив голова партії "Європейська солідарність".

 

Петро Порошенко наголосив, що в справі врегулювання ситуації на Донбасі слід чітко дотримуватися "червоних ліній", які не слід перетинати.

 

На думку колишнього Президента, українські воїни можуть припинити вогонь у відповідь лише після того, як на окуповану територію Донецької та Луганської областей ввійде миротворчий контингент ООН.

 

"Ми чітко заявляли з 2015 року про необхідність негайного рішення Ради безпеки ООН про введення миротворчого контингенту. Ось тоді треба припиняти вогонь без права вогню у відповідь. Тому що тоді на лінії зіткнення і на всій окупованій території перебуватимуть миротворці, які роззброять незаконні військові формування", – сказав Порошенко.

 

Колишній Президент висловив жаль, що наразі не почув ні слів про миротворчий контингент, ні звернення до союзників з міжнародної коаліції України про прискорення необхідності введення миротворчого контингенту мандата Ради безпеки ООН. На його погляд, це єдиний надійний інструмент урегулювання конфлікту.

 

Петро Порошенко стверджує, що за 19 режимів припинення вогню на Донбасі жоден із них не передбачав забрати право в українських військових на самозахист.

 

Відтак, вважає колишній Президент, дискусії про припинення вогню є провокаційними. "Як сьогодні вдало сказали, це все одно що поставити наших солдатів до стінки на розстріл", – зазначив Порошенко.

 

Напередодні ввечері Петро Порошенко написав нотатку на своїй сторінці у Facebook, у котрій висловив занепокоєння несподіваною новиною за підсумками засідання ТКГ у Мінську про готовність України скасувати економічні обмеження щодо ОРДЛО. Голова держави нагадав, що РНБО України пішла на таке рішення через "свавільне захоплення (експропріацію або запровадження зовнішнього управління Москвою) українських державних та приватних підприємств, запровадження рубльової зони та російської податкової системи".

 

"Що ж змінилося з того часу? З боку окупанта – нічогісінько. Виходить, українська сторона стає на коліна, про що вже говорив Зеленський? Ми ніколи не заперечували проти відновлення економічних зв'язків, але в чіткій відповідності до національних інтересів України, за умови виконання згаданого рішення РНБО, передусім встановлення сталого і тривалого режиму припинення вогню, повернення захоплених державних і приватних підприємств їх українським власникам", – зазначив Порошенко.

 

Колишній Президент вимагає від Володимира Зеленського дати публічну відповідь на питання, на якій підставі він дав такі директиви делегації України. "Реалізація російського сценарію на Донбасі – це зрада національних інтересів нашої держави і пам'яті про тисячі українських патріотів, які загинули за свободу, суверенітет та територіальну цілісність України", – вважає Порошенко.

 

06.06.2019