АП заявила, що промову Зеленського з плаґіатом підсунули "люди Порошенка".

 

Адміністрація Президента України розпочала службове розслідування через ідентичність окремих фрагментів із виступів Володимира Зеленського на спільному брифінгу з президентом Європейської Ради Дональдом Туском та промовою Петра Порошенка на з'їзді партії "Європейська солідарність". Банкова вважає, що текст Зеленському зловмисно підсунули люди Порошенка.

 

"Попередньо встановлено, що працівники МЗС України, які готували тези для брифінгу Президента Володимира Зеленського, паралельно продовжували працювати на Петра Порошенка... Розцінюємо це як диверсію з боку окремих працівників Міністерства закордонних справ та свідому провокацію з боку команди Петра Порошенка", – ідеться у коментарі Банкової.

 

 

АП погрожує вжити "жорсткі управлінські, дисциплінарні та кадрові висновки" у випадку підтвердження приватної співпраці державних службовців МЗС із Порошенком.

 

При цім адміністрація Зеленського запевняє, що зміст і порядок денний переговорів Володимира Зеленського з очільниками ЄС та НАТО формувався окремо працівниками Адміністрації Президента України, а відтак представники попередньої влади "не мали впливу на питання, які Президент Володимир Зеленський обговорював із європейськими партнерами та друзями України".

 

Напередодні колишній прес-секретар Президента Порошенка Святослав Цеголко зауважив: адміністрація Зеленського у своїх тезах за підсумками спільного брифінґу Зеленського й Туска використала майже дослівну цитату з промову Порошенка на з'їзді БПП.

 

Так, Адміністрація Президента України у своєму "твіті" в середу зацитувала Зеленського: "Україна в ЄС – це смерть російського імперського проекту. Більше того, це потужний удар по російському авторитаризму, шлях до демократичних змін в Росії та на всьому пострадянському просторі", – зазначивши, що ці слова Володимир Зеленський використав на переговорах із Туском.

 

Натомість Святослав Цеголко опублікував відеофрагмент із виступу Порошенка на з'їзді партії, у котрому той говорить: “РФ знає, що Україна в Європі – це смерть російського імперського проекту. Це потужний удар по російському авторитаризму, це шлях до демократичних змін в Росії”.

 

 

"Банальний плагіат. Новий Президент Зеленський поцупив цілий абзац з виступу Петра Порошенка на з'їзді партії "Європейська солідарність". Приємно, що Володимир прислухається до Петра Порошенка. Але окрім коректора, варто найняти і спічрайтера", – прокоментував Цеголко.

 

Як вдалося з'ясувати Z, Зеленський у своїй брюссельській промові також використав і кавалок із іншого виступу Петра Порошенка, виголошеного в Києві на Дні Європи 18 травня. Тоді Порошенко сказав, що  "Європейська інтеграція – це гарантія незалежності Української держави. Це гарантія добробуту українського народу, запорука прискореного економічного та технологічного зростання", – майже дослівно те саме, що у середу, 5 червня, переказала адміністрація Зеленського (див. "твіт" вище).

 

 

 

06.06.2019