Єврокомісія рекомендувала розпочати штрафну процедуру проти Італії.

У Брюсселі вважають, що Рим не вживає належних заходів для вирішення проблеми державного боргу.

 

                                П'єр Московісі

 

У зв'язку з подальшим погіршенням бюджетної ситуації в Італії Європейська комісія рекомендувала розпочати штрафну процедуру проти Риму через порушення ним критеріїв європейського пакту стабільності. «Єврокомісія вважає виправданим ініціювати штрафну процедуру проти Італії», – йдеться в заяві Єврокомісії, оприлюдненій в середу, 5 червня.

 

У країн-членів Євроунії тепер є два тижні, щоб вивчити претензії ЄК до Італії. Якщо міністри фінансів держав спільноти дійдуть аналогічного висновку, то Єврокомісія може запустити штрафну процедуру проти Італії. Риму в цьому випадку буде висунуто низку вимог щодо зниження державного боргу. Якщо італійці проігнорують їх, то на країну може бути накладено багатомільярдний штраф обсягом до 0,2 відсотка ВВП. Такого покарання досі не накладали на жодну європейську державу.

 

«Фінансова ситуація в Італії минулого року була проблематичною в двох сферах, але замість того, щоб знизити обсяг держборгу, цей борг тільки зріс з 131 до 132 відсотків, Рим також не виконав бюджетних рекомендацій партнерів з єврозони», – констатував єврокомісар з економіки П'єр Московісі (Pierre Moscovici), його слова цитує інформаційна аґенція Reuters. Він зазначив, що 2020 року дефіцит держбюджету в Італії сягне, за прогнозами, 3,5 відсотка від обсягу ВВП, що на пів відсотка вище за допустиму норму, а сам держборг зросте до 135,7 відсотка.

 

Італія займає після Греції друге місце в ЄУ за обсягом держборгу. В абсолютних цифрах він перевищує 2,3 трлн євро.

05.06.2019