Зеленського напоумили не відсилати начальника Генштабу на переговори у Мінськ.

 

Президент України Володимир Зеленський вирішив, що участь начальника Генерального штабу Збройних Сил України Руслана Хомчака у переговорах тристоронньої контактної групи в Мінську наразі не на часі. 

 

Про це повідомила прес-служба голови держави в середу. Саме 5 червня у Мінську почалося перше засідання ТКГ періоду президентури Зеленського.

 

 

"Після додаткових консультацій Президент України ухвалив рішення, що участь начальника Генерального штабу, головнокомандувача ЗСУ генерал-лейтенанта Руслана Хомчака у переговорах тристоронньої контактної групи у Мінську наразі не на часі. Генеральний штаб ЗСУ на зустрічі ТКГ 5 червня 2019 року у підгрупі з безпеки буде представляти заступник командувача ООС генерал-майор Богдан Бондар", – сказано в повідомленні.

 

"Руслан Борисович Хомчак продовжить брати участь у консультаціях з підготовки позиції української делегації у ТКГ", – додали на Банковій.

 

Сам Володимир Зеленський зазначив на своїй сторінці у Facebook: "Внаслідок посилених обстрілів позицій ООС на Донбасі загинуло троє військовослужбовців і ще трьох було поранено. Я співчуваю родинам загиблих і бажаю якнайшвидшого одужання постраждалим. Хочу звернутися до керівництва РФ і командування її окупаційних сил на Донбасі. Загострення конфлікту – не найкращий фон для відновлення переговорів у Мінську. Нам не потрібно зайвий раз нагадувати про можливість ескалації вашої агресії. Сьогодні ми обговоримо з європейськими колегами її відкриту демонстрацію, а українська делегація в Мінську нагадає про неприпустимість спроб діалогу з нами з позиції сили".

 

Як повідомляло видання "Новинарня", 4 червня Президент Володимир Зеленський у Брюсселі на спільній прес-конференції з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом заявив, що начальник Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак візьме участь у засіданні тристоронньої контактної групи в Мінську, на якому буде озвучено нові пропозиції української сторони.

 

3 червня Президент Зеленський повернув до Мінського процесу Леоніда Кучму як голову української делегації в ТКГ.

 

Зеленський запевнив, що українська сторона має свіжі напрацювання до нової зустрічі в Мінську, яка запланована на 5 червня.

 

"У нас є дійсно дуже конкретні пропозиції, нові рішення, але ніхто територією і суверенітетом України торгувати не збирається", – запевнив він.

 

Президент Зеленський призначив Руслана Хомчака начальником Генштабу – головнокомандувачем ЗС України 21 травня, одним зі своїх перших указів.

 

05.06.2019