АП спотворила стенограму зустрічі фракцій із Президентом перед розпуском ВР.

 

Адміністрація Президента України оприлюднила стенограму зустрічі Президента України Володимира Зеленського з керівництвом Верховної Ради та лідерами парламентських фракцій і груп, яка відбулася 21 травня 2019 року як частина передбачених Конституцією процедур, котрі передують указові про розпуск парламенту.

 

Текст опубліковано на офіційній сторінці АП.

 

 

"У зв’язку з численними запитами публікуємо повну стенограму зустрічі Володимира Зеленського з керівництвом Верховної Ради та лідерами парламентських фракцій і груп, яка відбулася 21 травня 2019 року", – прокоментували на Банковій.

 

Минулого тижня кілька учасників зустрічі виступили з вимогою оприлюднити стенограму зустрічі Зеленського із фракціями, заявляючи, що АП спотворила суть домовленостей. Зокрема, Банкова нібито видала свою ідею з виборчими новаціями (пропорційна система; виборчий бар'єр – 3%) як депутатську.

 

Тепер же співрозмовники Зеленського заявляють про спотворення стенограми.

 

Голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко (котрий, виявилося, майже цілу зустріч 21 травня вимагав у Зеленського повернення свого мобільного телефона, пропонував здійснити пряму трансляцію переговорів, а також розмаїто тролив лідера "95-го кварталу") обурився тим, що зі стенограми вилучили епізод із Піночетом.

 

"Я уважно ознайомився з цією стенограмою і стверджую, що ця стенограма оприлюднена в цензурованому вигляді, – сказав Ляшко на засіданні ВР у п'ятницю. – Зокрема, в моєму виступі під час зустрічі з Президентом Зеленським я йому сказав про те, що якщо він буде порушувати Конституцію і закони України, його будуть як Піночета доганяти все життя. І нагадав йому історію Піночета, якого у 80 з чимось років заарештували в Лондоні, і він помер, перебуваючи під арештом у Лондоні. У цій стенограмі, яка оприлюднена, цього уривку моєї розмови з Президентом Зеленським немає".

 

 

Голова ВР Андрій Парубій підтвердив, що стенограма від АП має ґанджі. "Я, колеги, хочу підтвердити, що справді в стенограмі є деякі перекручення тексту, вилучені деякі речення", – підтвердив спікер.

 

Водночас Парубій звернув увагу: навіть із оприлюдненого тексту видно, що фракції не давали згоди на пропорційну систему з 3-відсотковим бар'єром.

 

"Навіть з тими змінами кожен, хто почитав стенограму, може підтвердити чітко і відповідально: ніякої домовленості про закриті списки на нараді не було досягнуто – жодної. І це, що було заявлено про домовленість з головами фракцій про відкриті списки, – це відверта неправда. І дуже прикро, коли починається президентство з антиконституційних указів і починається з неправди", – обурився Парубій.

 

Заступниця Голови Верховної Ради Ірина Геращенко зауважила у стенограмі одруківки, а також обурилася тим, що Адміністрація Президента добру половину гостей не ідентифікувала за прізвищами – вони фіґурують у стенограмі як "Виступаючий". "Більшість присутніх у залі – а це лідери фракцій, запрошені і допущені на 4-й, президентський, поверх за списком – названі як «Виступаючий». Тобто на консультаціях їх так і не ідентифікували, хто є хто? Це дійсно історична стенограма", – прокоментувала Геращенко у Facebook.

 

 

Натомість одруківки стенографістів пані Ірина назвала "епічними". "Наприклад, у стенограмі я начебто говорю про велику роботу ВР «в адаптації законів до сенату». Звичайно, в реалі мова йшла про адаптацію до ЄС і НАТО", – поправила вона.

 

Стенограма дійсно наповнена ляпами. Зокрема, мажоритарна система називається "можеритальною", імперативний мандат – "інтерактивним", а делегітимізація – "делівітімізацією". Прізвища публічних осіб перекручено: зокрема, політв'язні Олег Сенцов і Олександр Кольченко названі "Синцов, Коченко", а голова НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв – Кобєлєвим. Коли Андрій Парубій говорив про тренди – його фразу подали з "тентами" ("Ми зайшли в дуже небезпечний тент").

 

31.05.2019