Голови МЗС Німеччини і Франції обговорили зі Зеленським продовження "Мінська".

 

Міністри закордонних справ Німеччини і Франції Гайко Маас і Жан-Ів Ле Дріан за підсумками переговорів із Президентом України Володимиром Зеленським заявили про те, що миру на Донбасі можна досягнути у рамках чинних переговорних майданчиків – "мінського процесу" і "нормандського процесу".

 

Про це заявив Гайко Маас на брифінгу біля Будинку з химерами в четвер у Києві після переговорів, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

"Ми дійшли згоди, що в "нормандському форматі" у рамках переговорів між Францією, Німеччиною, Росією та Україною ми намагатимемося виконати "мінські домовленості" для того, щоб було все-таки встановлено мир на сході України. Я думаю, що у рамках цього формату ми можемо досягти цього", – сказав голова МЗС ФРН.

 

Маас зазначив, що Зеленський назвав досягнення миру на Донбасі своїм пріоритетом, і "ми його в цьому підтримуємо".

 

"Якраз користуючись такою хорошою нагодою, ми хочемо подумати про те, як знову оживити "мінський процес", щоб досягти мети – встановлення миру на сході, на що дуже чекають люди там", – сказав голова МЗС ФРН.

 

Маас зазначив, що німецька сторона зі своїми експертами наразі обговорюватиме, як можна прискорити "мінський процес": "Була невелика затримка, і з цим не можна миритися", – зазначив дипломат.

 

За підсумками зустрічі міністри закордонних справ Німеччини і Франції уклали підсумкову заяву, в котрій зазначили, що мають намір продовжити дискусії щодо організації саміту на рівні лідерів держав "четвірки".

 

"Найближчим часом продовжаться дискусії зі сторонами з метою досягнення умов для проведення саміту глав держав і урядів у нормандському форматі", – йдеться у декларації, оприлюдненій на сайті французького зовнішньополітичного відомства.

 

Франція і Німеччина, зокрема, наполягають на звільненні українських моряків, захоплених Росією.

 

"Ми порушили питання про інцидент в Керченській протоці, який стався в листопаді минулого року, – ідеться у декларації. – Ми також зустрілися з сім'ями моряків, яких утримують у російській в'язниці з листопада в порушення міжнародного права, щоб продемонструвати нашу підтримку сім'ям, які відчувають відсутність своїх близьких. Франція і Німеччина будуть і надалі вимагати беззастережного звільнення всього екіпажу, як вони це робили протягом декількох місяців і як того зажадав Міжнародний морський трибунал 25 травня".

 

У заяві зазначено, що зараз для Росії важливіше, аніж будь-коли раніше, "проявити політичну волю і відповідальність, відновити атмосферу довіри між сторонами, а не загострювати напруженість". "Від Росії очікуються жести, зокрема негайне звільнення 24 моряків, незаконно утримуваних з 25 листопада", – підкреслили очільники МЗС.

 

Президент Зеленський зі свого боку відзначив особливу роль Франції та Німеччини у врегулюванні конфлікту на Донбасі.

 

 

Учасники зустрічі обмінялися думками щодо передумов і подальших кроків для активізації переговорного процесу стосовно Донбасу. Зеленський наголосив, що його пріоритет – повернення всіх українських поневолених, повідомила прес-служба АП.

 

Керівники зовнішньополітичних відомств Франції та ФРН відзначили прогрес, якого досягла Україна у розбудові співпраці з ЄС і НАТО, та підтвердили готовність і надалі сприяти в реалізації європейської та євроатлантичної політики нашої держави і проведенні реформ.

 

"Хочу ще раз подякувати президентові Франції Емманюелю Макрону за вітання з перемогою на виборах і за зустріч ще до того, як я став Президентом України. Хочу також подякувати німецькій стороні за те, що в мене була дуже предметна розмова з канцлером Німеччини Анґелою Меркель щодо вирішення пріоритетних завдань на сході України, припинення війни, виконання "мінських домовленостей", – сказав Зеленський.

 

31.05.2019