Управителем резиденції "Межигір'я" став політтехнолог Мураєва.

 

Переможцем конкурсу на право управління заарештованою резиденцією колишнього президента Віктора Януковича "Межигір’я" стало ТОВ "Скомпані". Директором цієї компанії є Олексій Вороненко, помічник народного депутата Євгенія Мураєва. Свого часу Вороненко працював із політтехнологом Дмитром Видріним, екс-радником президента Януковича.

 

На користь "Скомпані" проголосувала більшість членів тендерного комітету при Агентстві з питань розшуку та управління корупційними активами, повідомило "Радіо Свобода".

 

Громадське об’єднання "НПУ Межигір’я" отримало на конкурсі один голос, а ПП "Гаянський" – жодного.

 

Рішення ухвалили після чотирьох годин обговорення програм розвитку резиденції, відповідей на запитання медіа й суперечок.

 

Водночас, як пише ​головний редактор і ведуча програми "Схеми" Наталка Седлецька, керівник "Скомпані" Олексій Вороненко – помічник депутата Євгена Мураєва, "регіонала, потім опоблоківця, давнього соратника Віктора Януковича".

 

 

Натомість представники компанії-переможця запевнили, що їхні власники і працівники не мають особистих чи бізнес-зв’язків з оточенням Віктора Януковича чи посадовцями з його уряду.

 

Нинішній комендант "Межигір’я" і голова "НПУ Межигір’я" Денис Тарахкотелик заявив, що він не має довіри до переможця конкурсу, "очікується спроба рейдерства".

 

Як пояснюють в АРМА, угоду з переможцем підпишуть щонайшвидше через два тижні, адже перед цим документи має парафувати прокуратура, а управитель – провести інвентаризацію маєтку.

 

Громадська рада при Агентстві з питань розшуку та управління корупційними активами висловила невдоволення результатами конкурсу з відбору нового управителя для "Межигір’я", закликавши АРМА провести новий відбір.

 

"Ми розуміємо, що такий критерій, як «регіонал» чи «нерегіонал», не може бути застосований до учасників конкурсу. Втім, факти свідчать про те, що ТОВ «Скомпані» не має необхідних досвіду та фінансів для управління таким чутливим активом, як «Межигір’я»", – закликала громадська рада.

 

Автори заяви вважають, що керувати резиденцією мусить "професійний управитель, який зможе підтвердити досвід, фінанси, а також бізнес-план, що врахує соціальну ініціативу активу".

 

Крім того, у громадській раді зазначили, що на засіданні тендерного комітету так і не озвучили, як саме переможець конкурсу планує налагодити підприємництво на території резиденції, яке б гарантувало сплату податків до бюджету і при цьому забезпечувало б підтримку діючих соціальних ініціатив, таких як Музей корупції, реабілітація ветеранів та літній відпочинок для дітей учасників бойових дій.

 

2018 року слідчі Генеральної прокуратури України передали АРМА резиденцію "Межигір'я" для пошуку керуючого для колишнього маєтку Віктора Януковича. Згодом у листопаді 2018 року АРМА оголосило конкурс на управління активами резиденції, який кілька разів продовжували.

 

30.05.2019