Президент призначив керівником Держохорони комбата ЗСУ.

 

Президент України Володимир Зеленський звільнив начальника Управління державної охорони Валерія Гелетея, призначивши натомість нового начальника УДО – ним став Олексій Оцерклевич. Заступником Оцерклевича, а заразом – начальником служби безпеки Президента України УДО, призначено Максима Донця, колишнього охоронця Ігоря Коломойського.

 

Указ оприлюднено в середу, 29 травня, на офіційному сайті Президента.

 

 

“Призначити Оцерклевича Олексія Ярославовича начальником Управління державної охорони України”, – йдеться в указі №334/2019.

 

Як зазначає видання "Новинарня", Олексій Оцерклевич з позивним “Купол” – підполковник Збройних сил України, учасник війни на сході України, заступник командира 1-го механізованого батальйону 93-ї окремої механізованої бригади під час боїв за Донецький аеропорт. У грудні 2016 року Оцерклевич отримав орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня за участь у боях на Світлодарській дузі.

 

Із "Куполом" пов'язаний скандальний епізод із боїв за Донецький аеропорт – Оцерклевич став героєм пропаґандистського ролику російських медій, коли проїжджав повз блокпост контрольованих Росією банд і спілкувався з терористом Моторолою. Олексій сказав на камеру, що війна є "братовбивчою", а розбиратися мають "верхи"; наостанок "Купол" і "Моторола" потиснули один одному руки.

 

Згідно з офіційною версією Генштабу, Оцерклевич вдався до хитрощів задля проведення ротації військовиків – саме про цю мотивацію згадує й адміністрація Зеленського.

 

“Олексій “Купол” Оцерклевич став відомим завдяки військовій хитрості, яка дозволила провести без жодного пострілу ротацію наших військових і добровольців у ДАПі – просто на очах у ватажка російських найманців Мотороли. Про це у той час повідомляли офіційні речники Генштабу ЗСУ”, – прокоментували цей указ у АП.

 

“Вважаю, що таких офіцерів, як Олексій Оцерклевич, а також професійних сержантів і рядових бійців, які добровільно йшли до війська у 2014-му та яких армійська бюрократія потім вичавлювала з лав ЗСУ, час підвищувати та повертати до активної служби. Переконаний, що з новими складними обов’язками Олексій Оцерклевич впорається гідно", – зазначив Зеленський.

 

Президент ствердив, що Оцерклевичу "точно буде несолодко", бо він має намір ходити до людей, "попри ризики, які в цьому вбачатимуть працівники УДО”.

 

У 2017 році Оцерклевича – тоді заступника командира 54-ї бригади – відсторонили від посади через те, що озвучив проблему неналежних умов проживання військовослужбовців у наметах на Чугуївському полігоні. 

 

У декларації за 2018 рік зазначається, що Олексій Оцерклевич перебуває на посаді заступника командира бригади у військовій частині А2167. Ідеться про 72-гу окрему механізовану бригаду ім. Чорних запорожців.

 

29.05.2019