Єврокомісія висловила готовність до перемовин з Албанією і Македонією про членство.

В ЄК вважають, що обидві країни досягли для цього достатнього поступу.

 

 

Албанія і Республіка Північна Македонія готові до початку перемовин про їхній вступ до Європейської Унії. Такого висновку дійшла Європейська Комісія, яка в середу, 29 травня, оприлюднила свою щорічну оцінку поступу демократичних реформ в державах Західних Балкан і Туреччини.

 

Як повідомляється в прес-релізі Єврокомісії, з часу ухвалення «Стратегії ЄК для країн Західних Балкан» у 2018 році Албанія і Північна Македонія «істотно просунулися шляхом поступу і показали прихильність європейській перспективі». Водночас у прес-релізі зазначено, що рівень проведення реформ у цих двох країнах різний.

 

«Албанія і Північна Македонія здійснили реформи, особливо в царинах, одностайно вказаних їм Європейською Радою в червні 2018 року. На цій підставі Єврокомісія рекомендує розпочати з обома країнами перемовини про їхній вступ до ЄУ», – заявив 29 травня комісар з розширення ЄУ Йоганнес Ган, виступаючи перед комітетом Європарламенту з питань зовнішньої політики.

 

Очікується, що лідери країн – членів Євроунії розглянуть цю рекомендацію Єврокомісії на червневому саміті в Брюсселі, після чого буде вирішено, коли розпочати офіційні переговори зі Скоп'є і Тіраною.

29.05.2019