Президент і делегація МВФ визнали, що до виборів нічого не вийде.

 

Делегація Міжнародного валютного фонду на переговорах із Президентом України Володимиром Зеленським засвідчила готовність продовжити обговорення подальшої співпраці з Україною після формування нового уряду за підсумками парламентських виборів.

 

 

Про це йдеться у повідомленні прес-служби АП.

 

"Ми не бачимо перепон для співпраці. Готові після парламентських виборів, після того, як буде сформовано уряд, негайно приїхати до Києва та продовжувати переговори щодо того, яким чином надавати нашу підтримку", – сказав керівник місії МВФ в Україні Рон ван Роден.

 

Наразі ж, до затвердження нового складу уряду, сторони домовилися про роботу у форматі постійних консультацій щодо формування нового порядку денного реформ.

 

Керівник місії МВФ наголосив на важливості продовження роботи антикорупційних інституцій – НАБУ, САП та Вищого антикорупційного суду.

 

Президент України Володимир Зеленський погодився з тим, що до виборів сподіватися на ґрунтовну співпрацю не випадає – поклавши за це відповідальність на Верховну Раду.

 

"Співпраця триває. Міжнародний валютний фонд завжди є надійним партнером України в часи, коли ми потребуємо підтримки, і Україна зі свого боку також залишатиметься партнером, що дотримується своїх зобов’язань. На жаль, наразі ми бачимо зволікання з ухваленням реформаторських законопроектів, на які громадяни, бізнес, фінансова спільнота чекають роками. Сподіваюся, парламент нового скликання надолужить це й забезпечить підґрунтя для отримання наступного траншу фінансування від Фонду", – заявив Зеленський.

 

Президент сказав, що на ухвалення рішення про розпуск Верховної Ради вплинуло декілька чинників. "Я вважаю, що ця Верховна Рада втратила можливість ухвалювати відповідальні рішення", – додав він.

 

Зеленський повідомив, що його команда розробила новий законопроект щодо відповідальності за незаконне збагачення, "який поверне антикорупційним органам важливий інструмент для притягнення корупціонерів до відповідальності".

 

"Цього тижня ми обов’язково подамо до парламенту цей законопроект і дуже сподіваємося, що депутати його ухвалять. Але якщо цього не станеться, це буде ще одним доказом того, що це – непрацездатний парламент", – зазначив Зеленський.

 

Голова Національного банку Яків Смолій заявив, що продовження співпраці з МВФ є вкрай важливим для підтримки фінансової стабільності в Україні.

 

"До кінця поточного року наша країна має сплатити понад 5 мільярдів доларів США за зовнішніми та внутрішніми зобов’язаннями в іноземній валюті. Обсяг міжнародних резервів наразі 19,3 мільярда доларів США, і цього достатньо для виконання суверенних зобов’язань. Водночас співпраця з МВФ – це також доступ до іншого фінансування, запорука продовження структурних реформ, без яких неможливе довгострокове стійке зростання української економіки", – зазначив Смолій.

 

"Вчасне та належне обслуговування та погашення державного боргу – запорука довіри іноземних інвесторів до України, основа репутації держави на міжнародній арені", – прокоментувала міністр фінансів Оксана Маркарова.

 

29.05.2019