Кремль: Рішення трибуналу нічого не змінює для українських моряків.

 

Позиція Кремля з питання про можливість звільнення незаконно захоплених Росією українських моряків залишається незмінною, незважаючи на постанову Міжнародного трибуналу ООН з морського права.

 

Про це заявив прес-секретар президента РФ Дмітрій Пєсков, повідомляє аґенція "Інтерфакс".

 

 

"Позиція не може змінитися. Мусить завершитися слідство у зв'язку з порушенням закону про кордон і відбутися суд", – сказав Пєсков, відповідаючи на питання видання, чи не змінилася позиція Кремля у зв'язку з постановою трибуналу.

 

Раніше Міністерство закордонних справ Росії заявило, що трибунал у Гамбурзі не має юрисдикції над торішнім ініцидентом під Керченською протокою. 

 

"Як раніше неодноразово зазначалося російською стороною, заяви, зроблені як Росією, так і Україною під час підписання та ратифікації Конвенції ООН з морського права 1982 року, виключають можливість задіяння передбачених Конвенцією процедур вирішення спорів щодо інциденту 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки", – зазначили у відомстві Сєрґєя Лаврова.

 

"Наразі не йдеться власне про розгляд претензій України. Під час подальшого арбітражного розгляду маємо намір послідовно відстоювати нашу позицію, в тому числі відсутність у арбітражу юрисдикції розглядати дану ситуацію в світлі згаданих вище обставин. Уникнути її виникнення можна було за умови дотримання вимог російського законодавства щодо судноплавства в цьому районі", – прокоментували у МЗС Росії.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін назвав заяву МЗС РФ симптоматичною.

 

“Почитайте мляву і беззубу заяву МЗС РФ щодо рішення Міжнародного трибуналу з морського права і зрозумієте масштаб нашої перемоги. Росія має повернути Україні кораблі, а головне – звільнити наших моряків", – написав Клімкін у twitter, додавши, що "так виглядає просте дипломатичне щастя".

 

Нагадаємо, у суботу Міжнародний трибунал з морського права зобов'язав Росію негайно звільнити три українські військові кораблі і повернути їх під контроль України, а також звільнити 24 захоплених українських моряків.

 

Рішення підтримали 19 суддів, проти був один суддя – росіянин Колодкін, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

У МЗС РФ, коментуючи рішення Міжнародного трибуналу з морського права, заявили, що Конвенція з морського права не може застосовуватися до полонених українських моряків. "Передбачені Конвенцією ООН з морського права процедури вирішення спорів не застосовуються до інциденту в Керченській протоці", – стверджують у МЗС РФ.

 

У відомстві додали, що "арбітраж, який Україна вимагає скликати щодо інциденту в Керченській протоці, не має юрисдикції в цій сфері".

 

27.05.2019