Литва обрала нового президента.

Ним став колишній член правління литовського центрального банку, економіст Ґітанас Науседа.

 

 

У другому турі президентських виборів у Литві, який відбувся в неділю, 26 травня, переміг незалежний кандидат Ґітанас Науседа (Gitanas Nausėda). Про результати голосування повідомив інформаційний портал Delfi з покликом на Центральну виборчу комісію країни. За даними з усіх 1972 виборчих дільниць, за Науседу проголосували 876 749 виборців або 65,86%.  

 

55-річний Науседа – економіст, раніше входив до правління Банку Литви, в політику прийшов з приватного банківського сектору. Офіційно він не пов'язаний із жодною партією і є прихильником ліберальної моделі економіки. Офіційно його підтримала партія «Союз зелених і селян».

 

Суперницею Науседи в другому турі була Інґріда Шимоніте (Ingrida Šimonytė) – екс-міністр фінансів, депутат Сейму, кандидат від консервативної партії «Союз вітчизни – Християнські демократи». За неї проголосували 437 399 або 32,86% виборців.

 

Обоє кандидатів обіцяли продовжувати курс попередньої президентки Литви Далі Ґрібаускайте. Обоє критично висловлювалися щодо Кремля. Можливо, критика Шимоніте була все ж жорсткішою, ніж у Науседи. Останній допускав можливість перемовин з російським керівництвом, натомість його конкурентка рішуче відкидала можливість діалогу з Кремлем у найближчий час. «Зараз їхати в Москву, сказати Путіну про Україну і Грузію й отримати прогнозовану відповідь не бачу жодного сенсу», – заявила вона, коментуючи візит до Москви президентки Естонії Керсті Калюлайд.

27.05.2019