Чи допомагає броколі від раку?

Елемент, що входить до складу броколі та брюссельської капусти, може пригнічувати ріст пухлин. Експерименти засвідчують, що ця речовина впливає на фермент, який пригнічує так звані супресори пухлинного росту. В результаті ці борці з раком можуть знову діяти на повну силу. Проте їсти броколі без міри, на думку вчених, це не вихід.



Зображення:  Mizina/ thinkstock​. 


 

Так звані супресори пухлинного росту – це протеїни, що керують життєвим циклом клітини і можуть призводити до її апоптозу. У такий спосіб вони запобігають зокрема тому, щоб пошкоджена клітина не продовжувала ділитися неконтрольовано. Без цього контрольного механізму настають суттєві наслідки: якщо функція супресорів пухлинного росту пригнічена, зростає ризик захворіти на рак.

 

Особливо ефективний супресор – фосфатаза PTEN. Попередні дослідження вже продемонстрували, що цей фермент залучений до розвитку багатьох ракових захворювань. Клітини пухлин в організмі пацієнтів містять дуже незначну кількість активних PTEN. А що буде, якщо це змінити?

 

Цим питанням задалися науковці на чолі з Ю-Ру Лі (Yu-Ru Lee) з Гарвардської медичної школи в Бостоні. Для цього вони намагалися спочатку з’ясувати, що впливає на активність і функції клітинних супресорів. В експериментах на людських клітинах та мишах з’ясувалося: вочевидь, ген, що має назву WWP1, відіграє важливу роль у цьому процесі.

 

Науковці повідомили: ця ділянка ДНК керує ферментом, який заважає активності фосфатази PTEN, що пригнічує розвиток раку. Тож вони цілеспрямовано стежили за молекулою, яка може протидіяти цьому ферменту, і зазнали успіху: через свою структуру індол-3-карбінол здається придатним для того, щоб нівелювати його дію. Індол-3-карбінол – це вторинна фітохімічна речовина, що міститься, зокрема, в броколі та брюссельській капусті.

 

Після того, як перші дослідження підтвердили потенціал цієї складової броколі, науковці здійснили тест на особливо схильних до раку мишах. Результат: в гризунів, яких лікували індол-3-карбінолом, розвивалися значно менші та легші пухлини, ніж у тих тварин, яких ним не лікували. У цих піддослідних рак прогресував нестримно.

 

В отриманих результатах науковці вбачають перспективні можливості для лікування пухлинних захворювань. «Ми ідентифікували важливого актора, що сприяє розвитку пухлин, – фермент, який можна пригнітити природними фітохімічними речовинами», – резюмував колега Лі Паоло Пандолфі (Paolo Pandolfi).

 

Але навіть якщо отримані результати підтвердяться у наступних дослідженнях, все ж з броколі та аналогічними продуктами запобігти виникненню раку не вдасться. «Щоб взагалі досягнути якогось ефекту, потрібно щодня з’їдати 2,7 кілограма брюссельської капусти – сирої!» – констатував Лі.

 

Кращим виходом з цієї ситуації, на думку вчених, став би прийом фармацевтичних ліків з індол-3-карбінолом або іншими речовинами, що гальмуватимуть WWP1. Навіть інше деактивування гену WWP1, здійснене методами генної інженерії, стало б можливим варіантом, уважають науковці. Але спочатку потрібно детальніше дослідити функції WWP1 та його взаємодію з супресором пухлинного росту PTEN, наголошують вони.

 

 


Daniela Albat
Hilft Brokkoli gegen Krebs?
Beth Israel Deaconess Medical Center, 17.05.2019
Зреферувала С.К.

24.05.2019