Порошенко стурбований порушенням процедур з боку Зеленського.

 

Колишній Президент України Петро Порошенко вважає, що його наступник ініціював дострокові вибори через "природне бажання" отримати парламентську більшість, однак звинуватив Володимира Зеленського у порушенні процедур.

 

Про це Порошенко сказав у розмові з журналістами під час відвідин "Книжкового арсеналу", інформує телеканал "Прямий".

 

 

"Я думаю, що це природне бажання президента мати більшість в Верховній Раді. Я свого часу, маючи вибори 25 травня, зробив все для того, щоб провести дочасні вибори. Єдина проблема, що демократія – це є процедура, а Конституція – це є Основний закон держави, якого обов'язково треба дотримуватись. І Верховну Раду можна розпускати не тоді, коли забажається президенту (навіть коли це для нього потрібно), а тоді, коли є вичерпний перелік підстав для таких дій", – підкреслив екс-Президент.

 

"На сьогоднішній день ми бачимо, що почала діяльність ця команда з порушення Конституції. Це точно не може не викликати занепокоєння", – підкреслив він.

 

Попри це, Петро Порошенко заявив про намір узяти участь у виборах до ВР. "Найближчим часом ми будемо збирати з'їзд партії, де буде дуже серйозний ребрендинг партії, де буде проведено дуже серйозне переформатування та оновлення і партії, і партійного списку", – анонсував він.

 

Колишній голова держави прагне "захистити європейські та євроатлантичні здобутки", а також "не дати розвернути країну назад в бік Росії".

 

"Те, що відбувалося у Верховній Раді, коли тишком-нишком за дуже прискореним темпом намагалися змінити виборче законодавство, причому змінити його на користь закритих списків, змінити для того, щоб проходили нікому невідомі секретарки, водії і охоронці, – це точно не є виборчою реформою, це точно не є тим, чого потребує зараз Україна", – додав Порошенко.

 

Колишній голова держави висловив стурбованість заявами голови АП Андрія Богдана про потребу леґітимізувати домовленості з Росією на референдумі.

 

"Я був неприємно здивований абсолютно дивною позицією щодо того, що так звані "мирні угоди" з Росією ми маємо вирішувати шляхом референдуму. В країні є побоювання, що це може бути капітуляція, а ніяка не мирна угода, і на сьогоднішній день я би дуже радив команді нового президента терміново розвіяти ці чутки", – закликав Порошенко.

 

Екс-президент припускає, що заяви Богдана можуть бути і "невдалим експромтом", і свідомим кроком, який суттєво загрожує суверенітету і територіальній цілісності держави.

 

23.05.2019