Президент призначив дострокові вибори до Верховної Ради на 21 липня.

 

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради. Дострокові вибори призначено на 21 липня.

 

Текст указу у вівторок під вечір опублікувала Адміністрація Президента.

 

Консультації на Банковій перед розпуском ВР

 

Сам указ №303/2019 лаконічний.

 

Керуючись частиною другою статті 77, частинами шостою і сьомою статті 83, пунктом 1 частини другої статті 90 Конституції України та відповідно до пунктів 7 і 8 частини першої статті 106 Конституції України, постановляю:

1. Припинити достроково повноваження Верховної Ради України восьмого скликання.

2. Призначити позачергові вибори до Верховної Ради України на 21 липня 2019 року.

3. Кабінету Міністрів України забезпечити фінансування позачергових виборів до Верховної Ради України.

4. Цей Указ набуває чинності з дня його опублікування.

 

В указі Володимир Зеленський покликається на пункт 1 частини другої статті 90 Конституції України, котра каже: однією з підстав для дострокового припинення повноважень Верховної Ради є відсутність у парламенті коаліції впродовж місяця.

 

 

Володимир Зеленський заявив, що він зважився на розпуск парламенту з огляду на критично низький рівень довіри до депутатів. А де-юре – через відсутність коаліції.

 

"Головним аргументом для розпуску Верховної Ради є дуже низька довіра громадян України до цієї інституції – 4%. Це – оцінка роботи парламенту і найвагоміший аргумент для припинення його повноважень. Я як гарант Конституції зобов’язаний гарантувати права громадян України. Юридична підстава для розпуску – з 2016 року не існувало коаліції", – цитує прес-служба Адміністрації Президента.

 

Банкова інформує, що на вівторкових консультаціях із лідерами фракцій ішлося про скликання позачергового засідання Верховної Ради для ухвалення змін до чинного виборчого законодавства, зокрема щодо скасування мажоритарної системи та зниження прохідного бар’єра до 3%.

 

Згідно з Конституцією, народні депутати України продовжуватимуть виконувати свої обов'язки, попри вихід указу про розпуск ВР.

 

У команді Володимира Зеленського підтвердили: парламент працюватиме аж до присяги нового скликання.

 

"Ми вважаємо, і це передбачено Конституцією, що ВР складає свої повноваження перед новообраним парламентом з моменту прийняття присяги останнім, тому Верховна Рада діє і буде розглядати закони. Інше питання – явка депутатів і виконання ними своїх депутатських повноважень", – сказав у коментарі журналістам радник Президента Андрій Богдан.

 

21.05.2019