Зеленський виступає за скасування "мажоритарки".

 

Президент України Володимир Зеленський запропонував знизити прохідний бар’єр для партій у Верховну Раду до 3% і скасувати мажоритарну систему.

 

Як передає аґенція УНІАН, про це повідомив представник групи "Відродження" Віталій Хомутиннік в коментарі журналістам по завершенні консультацій Президента України Володимира Зеленського з лідерами фракцій та груп парламенту.

 

Зеленський, Богдан, Хомутиннік на консультаціях у АП

 

"Президент запропонував змінити закон про вибори народних депутатів, внести декілька правок", – зазначив Хомутиннік.

 

З його слів, окрім скасування мажоритарної системи та зниження прохідного бар’єра для партій до 3% (сьогодні цей бар’єр становить 5%), також фракції дебатували про перспективу заборони виходів із фракцій. "Ще дискутувалася третя правка, яка була запропонована від фракцій, – це уточнення норм про імперативний мандат", – додав Хомутиннік.

 

Як повідомила віце-спікер Ірина Геращенко, Володимир Зеленський запропонував Верховній Раді провести позачергове засідання з метою схвалення зміни до виборчого законодавства.

 

Пані Геращенко скептична щодо квапливих законодавчих змін.

 

“Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук дуже чітко заявила, що за стандартами Організації з безпеки і співробітництва в Європі, яких Україна має дотримуватися, рекомендовано країнам-членам ОБСЄ не змінювати виборчого законодавства за рік до виборів. А що ж тоді говорити за кілька тижнів до виборів?” – сказала Геращенко, додавши, що, “очевидно, що тут є великі проблеми”.


Радник новообраного Президента Андрій Богдан заявив, що позачергове засідання парламенту, вірогідно, скличуть 22 травня для внесення змін до закону про вибори народних депутатів.

 

"На сьогодні ще йдуть консультації з ЦВК щодо процедур самих виборів, і, можливо, буде прийнято рішення щодо звернення до голови ВР Андрія Парубія щодо скликання на завтра позачергової сесії і прийняття змін до закону про вибори народних депутатів", – сказав він.

 

Богдан підтвердив зацікавлення Банкової в скасуванні мажоритарки. 

 

"На сьогодні є розуміння, що, можливо, будуть проголосовані зміни до закону про вибори народних депутатів, які будуть скасовувати мажоритарну систему виборів народних депутатів, і залишиться лише пропорційна партійна система. Ще однією додатковою умовою таких змін може бути пониження прохідного бар’єра до 3%", – додав Богдан. 

 

21.05.2019