Рада Безпеки ООН відмовилася обговорювати український "мовний закон".

 

Члени Ради Безпеки ООН проголосували проти проведення засідання, ініційованого делегацією РФ щодо українського “мовного закону”.

 

Учасники Радбезу ухвалили таке рішення ще на самому початку засідання, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

Посол України при ООН Володимир Єльченко

 

“Ми протестуємо проти проведення цього засідання та закликаємо інших членів проголосувати проти ухвалення його порядку денного”, – заявив постійний представник Франції при ООН Франсуа Делатр.

 

Делатр пояснив, що ухвалений 25 квітня закон не може ставитися на один рівень з важкою гуманітарною ситуацією на Донбасі. Він вважає, що Росія спеціально ініціювала це засідання спеціально у день інавгурації нового Президента України Володимира Зеленського, аби використати Раду безпеки для своїх цілей. 

 

Його слова підтримав представник Німеччини при ООН Крістоф Хойзген та заступник постпреда США Джонатан Коен, постпред Польщі при ООН.

 

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко теж обстоював тезу про невипадковість призначення засідання саме в день інавґурації.

 

“Мабуть, вже зовсім вичерпалися аргументи у Росії, не знають де ще можна зачепити Україну. І як я вже сказав, день інавгурації – це не випадково. Можливо також є така мета, чи бажання – послати такий начебто “потужний сигнал” новому Президенту України – мовляв, навіть Рада Безпеки обговорює таке важливе питання”, – сказав Єльченко, додавши, що Росії не вдасться досягнути такої мети.

 

Єльченко також нагадав, що запропоноване питання не має абсолютно жодного стосунку до функціональних обов’язків Ради Безпеки ООН, а такі теми можна обговорювати у Венеційській комісії, ПАРЄ, ОБСЄ.

 

“Яким чином український закон про мову може загрожувати миру та безпеці?.. Я не можу пригадати, щоби колись Рада Безпеки ООН за всі роки існування розглядала питання про закон… про мову у країні, де живе ця мова. Такого не буває”, – наголосив він.

 

На думку дипломата, збирати засідання щодо українського “мовного закону”, водночас блокуючи засідання по бомбардування шпиталів у сирійському Ідлібі – це цинізм з боку Росії, “до якого всі вже звикли”.

 

“Протягом вихідних днів велися активні консультації між членами Ради Безпеки, чи проводити це засідання, чи не проводити. До речі, і досі до кінця не зрозуміло, чи засідання відбудеться”, – пояснив Єльченко.

 

Постійний представник повідомив, що деякі члени Радбезу поділяють думку України щодо неприйнятності обговорення внутрішніх питань України, які не стосуються питань міжнародного миру та безпеки, і можуть скасувати його проведення, проваливши процедурне голосування на самому початку. 

 

Єльченко очікує, що на стороні Росії, якщо засідання відбудеться, можуть бути лише 2-3 країни, інші займатимуть сторону України. 

 

Представник Росії Васілій Нєбєнзя не погодився з колегами за столом та переконував, що український закон про мову пов’язаний з "мінськими домовленостями".

 

Відтак, на голосування поставили процедурне питання щодо проведення засідання, і проти його ухвалення проголосували 6 держав-членів, за – лише 5, 4 – утрималися. Засідання було скасоване за відсутністю рішення про ухвалення його процедури. 

 

21.05.2019