Володимир Гройсман оголосив про відставку.

 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман написав заяву про відставку.

 

Про це він заявив на брифінгу, як повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

Голова уряду нагадав, що Конституція змушує прем'єр-міністра демісувати лише перед новообраною Верховною Радою, а не президентом, однак Гройсман здецидувався не чекати.

 

"Під час своєї інавгураційної промови він (президент Володимир Зеленський, – Z) сказав, що уряд має скласти свої повноваження. Я думаю, що ви всі розумієте, що уряд складає повноваження перед новообраною Верховною Радою України, а не перед новообраним президентом. Разом з тим, я прийняв для себе рішення подати у відставку одразу після проведення чергового засідання уряду у середу", – сказав Гройсман.

 

Прем'єр вважає, що за три роки уряду під його керівництвом вдалося зробити чимало, адекватно реагувати на ті ризики, які стояли перед КМУ. "Ми не допустили жодної кризи, жодних проблем, які б несли загрозу для нашої державності, для України в цілому", – похвалився голова уряду.

 

Володимир Гройсман на інавґурації

 

Гройсман наголосив, що нині Україна перебуває у життєздатному становищі. "Валютні резерви країни – понад 20 млрд доларів. Ми маємо на єдиному казначейському рахунку 57 млрд грн. За цей час нам вдалося прийняти ряд фундаментальних рішень", – сказав він.

 

У Конституції України визначено, що Кабінет Міністрів складає повноваження перед Верховною Радою. Прем’єр-міністр та інші члени уряду мають право заявити парламенту про свою відставку. На основі написаної заяви ВР ухвалює відповідне рішення.

 

Відставка прем’єр-міністра України має наслідком відставку всього складу КМУ. У такому випадку ВР має сформувати новий склад уряду. Та поки він формується, Кабмін, відставку якого було прийнято, має продовжити виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабінету Міністрів України.

 

В Основному законі також прописано, що кандидатуру для призначення на посаду прем’єр-міністра вносить президент за пропозицією коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді або депутатської фракції, до складу якої входить більшість народних обранців від конституційного складу ВРУ. Міністрів оборони та закордонних справ парламент призначає за поданням Президента, інших членів Кабінету Міністрів призначає Верховна Рада за поданням прем’єр-міністра.

 

20.05.2019