Президент Зеленський оголосив про розпуск ВР під час інавґураційної промови.

 

Президент України Володимир Зеленський під час своєї інавґураційної промови у Верховній Раді оголосив про розпуск парламенту восьмого скликання. Напередодні він пообіцяв парламенту "незручності" – на тлі незручностей, які йому спричинили народні депутати, відхиливши його пропозицію щодо дати інавґурації.

 

 

"Ви призначили самі інавгурацію в понеділок, в робочий день, – сказав Зеленський у своїй першій президентській промові. – Я бачу в цьому "плюс": це означає, що сьогодні вечірок не буде, будемо працювати".

 

Президент закликав депутатський корпус ухвалити закон про скасування депутатської недоторканності, закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, "багатостраждальний виборчий кодекс" із відкритими списками. Також Володимир Олександрович закликав звільнити з посад голову СБУ, Генерального прокурора України, міністра оборони України.

 

"Це далеко не все, що ви можете зробити, але для початку достатньо. У вас на це буде два місяці. Зробіть це і повісьте медалі собі, непогані бали на дострокові парламентські вибори. Я розпускаю Верховну Раду 8 скликання", – сказав Зеленський.

 

 

Під час свого інавґураційного спічу президент також розкритикував роботу Кабінету Міністрів України, заявивши, що сам український уряд є проблемою.

 

"Дозвольте мені процитувати одного американського актора, який став класним американським президентом: «Уряд не має вирішувати наших проблем. Уряд і є нашою проблемою». Я не розумію, чесно кажучи, наш уряд, який тільки розводить руками. Ви можете взяти аркуш і ручку і звільнити свої місця для тих, хто буде думати про наступне покоління, а не про наступні вибори", – сказав Зеленський.

 

Переможець виборів вважає, що його результат на перегонах – доводить, що громадяни "втомились від досвідчених системних політиків".

 

Саму ж свою промову Володимир Зеленський розпочав із риторично гарних слів про те, що кожен українець є президентом для країни.

 

"Кожен з нас – президент. Не ті 73%, які за мене проголосували, а всі 100% українців. Це наша спільна відповідальність. Це не моя, це наша спільна перемога, і це наш спільний шанс, за який ми несемо спільну відповідальність. І щойно не тільки я склав присягу – це кожен з нас поклав руку на Конституцію і кожен з нас присягнув на вірність Україні", – сказав Зеленський.

 

Зважаючи на це, він закликав і до спільної відповідальності.

 

"Уявіть собі ці гучні заголовки: президент не платить податків, президент проїхав напідпитку, президент потихеньку краде. Усі ж так роблять. Ви згодні, що це ганьба. Ось що я маю на увазі, коли кажу, що кожен з нас президент. Відсьогодні кожен з нас несе відповідальність за те, що може зробити на своєму місці", – сказав президент.

 

Володимир Зеленський зазначив, що, відтак, в кожного з нас є і "спільний біль". "Кожен з нас загинув на Донбасі. Кожного дня ми втрачаємо кожного з нас і кожен з нас переселенець. І кожен з нас заробітчанин", – сказав президент.

 

 

Володимир Зеленський у своїй інавґураційній промові, подібно до попередників, кілька разів переходив на російську мову. Він заявив, що вважає пріоритетом припинення вогню на Донбасі і готовий задля цього втратити свою посаду.

 

"Мене часто питали: а на що ви готові заради припинення вогню? Дивне питання. А на що готові ви, українці, заради життя близьких вам людей? Можу запевнити: задля того, щоб наші герої більше не гинули, я готовий на все. Я готовий втрачати свої рейтинги, популярність, свою посаду, аби настав мир. Не втрачаючи наших територій. Історія несправедлива. Не ми почали цю війну, але нам цю війну закінчувати", – сказав Зеленський.

 

З його слів, наступним після припинення вогню досягненням має стати повернення втрачених територій. "Чесно кажучи, мені здається, що це не зовсім коректно, бо неможливо повернути те, що й так наше по праву. І Крим, і Донбас – це наша земля", – сказав переможець виборів.

 

Народні депутати оплесками навстоячки вітали слова Зеленського про потребу відновлення територіальної цілісності, водночас сесійна зала висловлювала невдоволення, коли Зеленський переходив на надмірний популізм (у тому випадку зі шкідливим урядом) і коли уживав російську мову. Одного разу Зеленський "відгаркнувся" до Олега Ляшка, звинувативши того в поділенні українців.

 

Новоявлений президент також закликав чиновників не вивішувати у власних кабінетах портрети із його зображенням. "Президент – не ікона, не портрет. Повісьте туди фотографії своїх дітей", – запропонував Зеленський.

 

Він закінчив словами, що в попередні роки старався смішити українців, а тепер намагатиметься зробити так, аби вони не плакали.

 

Підсумовуючи виступ Володимира Зеленського, голова ВР Андрій Парубій сказав: "Було весело".

 

20.05.2019