Епіфаній назвав ультиматуми Філарета принизливими.

 

Предстоятель Православної Церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив про неприпустимість вимог Філарета про становлення в Церкві авторитарної управлінської вертикалі й назвав його ультимативність принизливою.

 

Про це йдеться в інтерв'ю Епіфанія для BBCnews-Україна.

 

 

"Я не ігнорував його думку, я часто з ним спілкувався та спілкуюсь. Але, – сказав владика, – потрібно зрозуміти формат спілкування. Потрібно зрозуміти відмінність між порадами та ультиматумами. Спілкуючись з почесним патріархом Філаретом, я неодноразово йому на цьому наголошував – я готовий прислухатись до його порад. Бо справді в нього є великий досвід керівництва Церквою понад півстоліття. Але я не готовий виконувати певні ультиматуми, бо я законно обраний на Об'єднавчому соборі предстоятель".

 

Епіфаній наголосив, що він дотримувався шанобливого ставлення до свого наставника. "Я прислухався, я спілкувався, але весь цей час певною мірою було навіть деяке приниження мене як предстоятеля Церкви через тиск та вимоги, несумісні зі статутом і Томосом", – зізнався Епіфаній.

 

Митрополит Київський підтвердив, що мав розмову з Філаретом, під час котрої говорив, що не може приймати певних рішень. Епіфаній зазначає, що предстоятель Київської єпархії його недобре зрозумів: це не свідчить про те, начебто на нього тиснуть, а лиш про те, що він є відданий демократизму та церковному статуту.

 

"Я говорив про те, що я як предстоятель самостійно, тобто одноосібно, можу ухвалювати не всі рішення. Бо 15 грудня на Об'єднавчому соборі ми заклали іншу модель керівництва Церквою", – пояснив він.

 

"Існує думка, що можливо одноосібно керувати Церквою. Але ми хочемо бути відкритою, демократичною Церквою, яка керується синодом, архієрейським собором і помісним собором. В своїх рішеннях я враховую думку архієреїв та духовенства. Вимоги до мене – щоби я одноосібно змінив те, що було ухвалено 15 грудня на соборі. Однак ми керуємо Церквою колегіально, ми відходимо від норм, які існували в попередніх структурах. Не можна одноосібно ухвалювати рішення, тим більше, коли це всупереч статуту, Томосу, рішенню собору", – підкреслив Епіфаній.

 

Відповідаючи на питання про розбіжності з почесним патріархом, митрополит зазначив: "Ті рішення, які були ухвалені на Об'єднавчому соборі, ми повинні втілювати в життя. Ми маємо змінюватись, ми не можемо повертатись до старої системи керування Церквою, ми хочемо бути відкритими, хочемо втілювати в життя певні реформи, необхідні для розвитку Церкви. Щоб це відбувалось у відкритий спосіб".

 

Епіфаній сказав, що після обрання багато говорив "про необхідність реформування і відходу від старих радянських традицій". "Але це не було сприйняте ним як нормальне явище. Тільки було бажання повернути стару систему управління. Було прагнення не змінюватись і все тримати тільки у підкоренні волі однієї особи. А в мене інше бачення – ми повинні керуватись не страхом перед покаранням, а серед нас повинна панувати любов і взаємоповага", – резюмував владика.

 

 

16.05.2019