Суд скасував рішення про мораторій на російськомовний культурний продукт.

 

Колегія суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду скасувала рішення Львівської облради про мораторій на російськомовний культурний продукт. Рішення ухвалене за позовом Сергія Іванова-Малявіна зі Львова та Романа Лихачова з Харкова. Про це повідомляє ІА ЗіК.

 

 

Торік у вересні ЛОР ухвалила рішення про запровадження мораторію на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області. З позовом про скасування цього рішення до суду звернулись ГО «Всеукраїнський громадський рух "Український вибір – право народу"» (Віктора Медведчука), львів’янин Сергій Іванов-Малявін та харків’янин Роман Лихачов. Львівський окружний адміністративний суд в особі судді Зіновія Гавдика задоволив усі три позови і скасував рішення ЛОР. Проте депутати подали апеляцію.

 

Колегія суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду 14 травня розглянула апеляційну скаргу і постановила: «Апеляційну скаргу задоволити частково, рішення Львівського окружного адміністративного суду від 16.01.2019 року у частині задоволення позовних вимог ГО "Всеукраїнський громадський рух Український вибір – право народу" скасувати та відмовити у цій частині у позові. В іншій частині рішення суду залишити без змін».

 

Постанова набирає законної сили з моменту ухвалення. Протягом 30 днів вона може бути оскаржена в касаційному порядку.

 

У юридичному відділі ЛОР зазначили, що після отримання повного тексту рішення готуватимуть касаційну скаргу.

 

Юрист ЛОР Андрій Мельник у судовому засіданні апелював до того, що позивачі-громадяни не довели, що рішення облради порушило безпосередньо їхні права. Він нагадав, що аналогічні рішення про мораторій на російськомовний культурний продукт Івано-Франківської, Тернопільської та Волинської обласних рад були оскаржені в судах, однак позови залишені без розгляду. Крім цих областей аналогічний мораторій прийнято на Житомирщині.

 

15.05.2019