У Калуському районі запроваджують мораторій на російську попсу.

 

 

Калуська районна рада проголосувала за запровадження на території району мораторію на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах. Про це інформують «Вікна». 

 

Мораторій ухвалили задля «уникнення ескалації напруги в суспільстві та недопущення розпалювання міжнаціональної ворожнечі, виявлення суспільної солідарності з воїнами, котрі захищають східні терени нашої держави від російської військової агресії; задля захисту українського інформаційного простору від гібридних впливів держави-агресора та подолання наслідків тривалої мовної русифікації; беручи до уваги численні звернення патріотичних та ветеранських громадських організацій». Він діятиме до моменту повного припинення окупації території України.

 

Районна рада доручила Калуській РДА провести роз’яснювальну роботу для фізичних та юридичних осіб про цей мораторій. Окрім того, райрада рекомендувала сільським радам ухвалити аналогічні рішення, а відділ культури Калуської РДА зобов’язали надавати охочим україномовний культурний продукт.

 

Рішення про мораторій має рекомендаційний характер, жодної відповідальності за його порушення не передбачено.

 

 

Нагадаємо, торік у вересні аналогічний мораторій на території області запровадила Львівська облрада. Попри оскарження цього рішення, врешті Верховний Суд визнав законною заборону на російськомовний культурний продукт у Львівській області, не задовольнивши касаційну скаргу громадської організації «Український вибір – право народу». Наприкінці минулого року мораторій також запровадила Івано-Франківська облрада. Тож на сьогодні такий мораторій діє на території Львівської, Волинської, Івано-Франківської, Тернопільської, Хмельницької та Житомирської областей.

 

10.12.2019